Καθαρά κέρδη μετά από φόρους 375 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων έκτακτων αποτελεσμάτων, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2013 η Eurobank.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά €5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας με pro-forma δείκτη βασικών κυρίων κεφαλαίων (EBA Core Tier 1) 9,5% 

Επιπλέον, το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά €1,5δισ. και μείωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα σε €21,3δισ., από €34δισ. το Α΄ εξάμηνο του 2012. Σημειώθηκε επίσης βελτίωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις σε 132%.

Ακόμη μειώθηκαν οι συνολικές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 5% έναντι του Δ΄ τριμήνου του 2013 στα €418εκατ., που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 τριμήνων.

Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε με αυξανόμενους ρυθμούς (9% σε ετήσια βάση), ενώ στη σχετική ανακοίνωση διατυπώνεται η εκτίμηση πως η σωρευτική μείωση των δαπανών από το 2008 θα προσεγγίσει το 30% στο τέλος του έτους.

Τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, διαμορφώθηκαν στα €12εκατ. ευρώ, κάτι που συνιστά την καλύτερη επίδοση τα τελευταία έξι τρίμηνα.

Επίσης, μειώθηκαν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της κρίσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ν. Νανόπουλος: Νέα πορεία

«Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank σηματοδοτεί την έναρξη μιας καινούργιας πορείας για την τράπεζα και συμπίπτει με ενθαρρυντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία οι οποίες συνδέονται με τη σημαντική πρόοδο στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη συνακόλουθη εμφανή βελτίωση του διεθνούς κλίματος προς τη χώρα μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Νικόλαος Νανόπουλος.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, κατέγραψε μια σειρά θετικών τάσεων σε βασικά μεγέθη, με σημαντικότερες τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, τη συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων και την επάνοδο σε κερδοφορία των διεθνών δραστηριοτήτων.

«Με εξασφαλισμένη πλέον την κεφαλαιακή της βάση, η Eurobank, ως συστημικός τραπεζικός πυλώνας, είναι σε θέση να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της αναλογεί στην εν εξελίξει στρατηγική αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στοχεύοντας παράλληλα στη γρήγορη επιστροφή της στις αγορές και στην άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων.  Αξιοποιώντας την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας και τους ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες μας, εστιάζουμε στη χρηματοδότηση της οικονομίας, μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της υγιούς, εξωστρεφούς και διεθνώς ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση» πρόσθεσε.

Facebook Comments