Κοντά στα 25 δισ. ευρώ τοποθετούνται τώρα οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, καθώς όπως ανέφεραν στο Bloomberg αρμόδιες πηγές, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών είναι υπερεκτιμημένα. Οπως τονίζεται, οι ελληνικές τράπεζες φέρεται να έχουν ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές για αυτό.

Ενώ η αξιολόγηση από την ΕΚΤ συνεχίζεται, γίνεται προσπάθεια εκ μέρους των ρυθμιστών να υιοθετήσουν πιο συντηρητικούς υπολογισμούς για να αποφύγουν κεφαλαιακά κενά, συμπλήρωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο πρακτορείο.

Ενα σημαντικό κεφαλαιακό έλλειμμα θα μπορούσε να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να πωλήσουν περιουσιακά στοιχεία, ή να μειώσουν περαιτέρω μη τραπεζικές δραστηριότητες, προκειμένου να αντλήσουν λιγότερα κεφάλαια. Όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στους υφιστάμενους μετόχους. Συγχρόνως, το σενάριο να απαιτηθούν πολλά κεφάλαια επιβαρύνει το χρέος.

«Μία αξιολόγηση από τον ESM βρίσκεται σε εξέλιξη, και η Κομισιόν δεν μπορεί να προδιαθέσει οποιεσδήποτε αναγκαίες αλλαγές στα σχέδια αναδιάρθρωσης. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες», σημειώνει ο Ricardo Cardoso, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ο συμβιβασμός είναι δύσκολος καθώς υπάρχουν υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, ενώ εμφανίζονται αντιστοίχως και εξαιρετικά απαισιόδοξα σεναρία», δήλωσε ο Νικολά Βερόν, ανώτερος οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. «Είναι σημαντικό η ΕΚΤ να μη διενεργήσει εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε. Ο Αμερικανός μεγαλο-επενδυτής Wilbur Ross δήλωσε ότι η αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττή επιβάρυνση για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το σενάριο στο οποίο ένας απερίσκεπτος συντηρητισμός στη διαδικασία αξιολογήσεως των δανείων θα κατέληγε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, στη διαγραφή των δανείων των ολιγαρχών», πρόσθεσε ο Βερόν

Η ΕΚΤ και ο εποπτικός μηχανισμός, πάντως, ανησυχούν μήπως και υπάρξουν νομικές συνέπειες στην περίπτωση που υιοθετήσουν ένα εξαιρετικά συντηρητικό σενάριο το οποίο δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Αξίζει να σημειώσουμε πως άλλες εκτιμήσεις κατεβάζουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο κόστος αυτό προεκλογικά είπε πως αυτό θα είναι πολύ κάτω των 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί και γύρω στα 15 δισ. ευρώ.

Facebook Comments