Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και την πρώτη του ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναχωρεί σήμερα, Κυριακή για τη Νέα Υόρκη.

Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με ξένους ηγέτες ανταλλάσσοντας απόψεις:

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Αναμένεται να συναντηθεί επίσης, μεταξύ άλλων, με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της με διεθνή συνεργασία. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία των δύο χωρών για τους πρόσφυγες, καθώς και το Κυπριακό, θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι Μουν. Μεγάλο θέμα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά και το θέμα του ISIS και την αντιμετώπισή του.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα την επομένη, 2 Οκτωβρίου.

Facebook Comments