Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει το τελευταίο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται επτά από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου και αφορά τη χειραγώγηση των τιμών στην αγορά πολύτιμων μετάλλων. Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Ελβετίας (WEKO) διερευνά κατά πόσον οι τράπεζες UBS, Julius Baer, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley και Mitsui συνεργάστηκαν για να χειραγωγήσουν τις αποκλίσεις στις τιμές αγοράς και πώλησης.

Παράλληλα στη Γερμανία άρχισαν σχετικές έρευνες τον Δεκέμβριο του 2013 όταν η ρυθμιστική αρχή τραπεζών Bafin άρχισε να διερευνά τον ρόλο της Deutsche Bank στις τιμές αναφοράς χρυσού και αργύρου αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει χειραγώγηση. Εκτοτε η αγορά προχώρησε σε αναμόρφωση της διαδικασίας καθορισμού των τιμών αναφοράς των πολύτιμων μετάλλων αλλά οι καταγγελίες για χειραγώγηση πολλαπλασιάζονται.

Μιλώντας στο Ρόιτερς, εκπρόσωπος της WEKO τόνισε πως οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλους τραπεζικούς ομίλους αν διαπιστωθούν ύποπτα στοιχεία, ενώ στην περίπτωση αυτή οι εμπλεκόμενες τράπεζες θα αντιμετωπίσουν νέα δυσθεώρητα πρόστιμα. Εχει προηγηθεί προ μηνός η είδηση πως οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. διερευνούν καταγγελίες για χειραγώγηση της τιμής spot στην αγορά πολύτιμων μετάλλων όπως και το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Επιτροπή Αγοράς Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές διερευνούν τουλάχιστον 10 μεγάλες τράπεζες για χειραγώγηση της τιμής κλεισίματος στην αγορά πολύτιμων μετάλλων. Ανάμεσά τους οι HSBC και Barclays, που ανέφεραν ότι συνεργάζονται με τις ανακριτικές αρχές όπως και οι Deutsche Bank, Societe Generale και Bank of Nova Scotia.

Το νέο σκάνδαλο αμαυρώνει περαιτέρω την εικόνα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς προστίθεται σε σειρά σκανδάλων όπως της χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Euribor και Libor. Τον Μάιο τέσσερις τραπεζικοί κολοσσοί παραδέχθηκαν ότι επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και δύο άλλες κατέβαλαν σχεδόν έξι δισ. δολάρια μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό. Σύμφωνα, πάντως, με τον Μπράιαν Λούσι, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου, ο αντίκτυπος της χειραγώγησης στις πραγματικές τιμές των μετάλλων ήταν περιορισμένος.

Facebook Comments