H κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Αύγουστο εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους και της συνεχιζόμενης μείωσης των τιμών πώλησης, ένα ακόμη σημάδι αδυναμίας για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Επιπλέον πρόβλημα ήταν η μεγάλη υποχώρηση των κινεζικών χρηματιστηρίων από τον Ιούνιο και μετά, πτώση που περιόρισε την απόδοση των επενδύσεων, ενώ η αναταραχή στη συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν αύξησε τα έξοδα των εταιρειών.

Η κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών υποχώρησε κατά 8,8% στη διάρκεια του Αυγούστου, πτώση που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2011 οπότε και άρχισε η καταγραφή του εν λόγω στατιστικού στοιχείου. Το οκτάμηνο του 2015 η κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανιών υποχώρησε κατά 1,9% ανακοίνωσε χθες η κινεζική στατιστική υπηρεσία. Από τους 41 επιμέρους τομείς της κινεζικής βιομηχανίας αύξηση της κερδοφορίας καταγράφηκε σε 31 και υποχώρηση σε 10.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο εξορυκτικός κλάδος με την κερδοφορία να υποχωρεί κατά 57,3% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο εταιρειών τη χειρότερη επίδοση κατέγραψαν οι κρατικές εταιρείες, των οποίων η κερδοφορία μειώθηκε κατά 34,7% το πρώτο οκτάμηνο του έτους συγκριτικά με αύξηση 7,3% που έτυχαν οι ιδιωτικές εταιρείες. Και τα άσχημα νέα για την κινεζική βιομηχανία δεν τελειώνουν εδώ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η μεταποίηση στην Κίνα πιθανότατα συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί την Πέμπτη, οπότε και θα κυκλοφορήσουν τα επίσημα στοιχεία από τις έρευνες υπευθύνων παραγγελιών (PMI), θα ενισχύσουν την ανησυχία των επενδυτών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Τον Αύγουστο καταγράφηκε η μεγαλύτερη συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης από το 2012.

Facebook Comments