Κοκτέιλ κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εντοπίζει το υπουργείο οικονομικών στην έκθεση κινδύνων που πλαισιώνει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε σήμερα στη βουλή για το 2016. 

Όπως αναφέρεται, οι κύριες αιτίες απ’ όπου μπορούν να προκύψουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως αρνητικές μακροοικονομικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε χαμηλότερο από τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης και κατά συνέπεια θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις των δημοσίων οικονομικών, της ανεργίας και στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους. 

Επίσης, κίνδυνο δημιουργεί η καταβολή εκ μέρους του κράτους ποσών που αφορούν κυβερνητικές εγγυήσεις που δόθηκαν προς τρίτους, η διαγραφή ποσών που αφορούν κυβερνητικά δάνεια αλλά και η καταβολή ποσών από δικαστικές αποφάσεις που είναι σε εκκρεμότητα εναντίον της κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνεια που παραχωρήθηκαν προς τρίτους ανέρχονται σε €3072 εκ. ή 18% του ΑΕΠ. 

Όσον αφορά στα δάνεια που παραχωρήθηκαν από την κυβέρνηση ανέρχονται στα €858,4 εκ. έναντι €807,8 εκ. το 2013. 

Επιπλέον κίνδυνος είναι αύξηση των οφειλόμενων ποσών που αφορούν απαλλοτριώσεις γης (λόγω επιπρόσθετων αποζημιώσεων) για τα οποία οι οικονομικές προσφορές που έγιναν από την κυπριακή Δημοκρατία στους ιδιοκτήτες δεν έχουν γίνει αποδεκτές. 

Κίνδυνο αποτελεί επίσης η διατήρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ψηλά επίπεδα με επιπτώσεις στα κεφάλια των τραπεζών, έκτος οι αρνητικές οικονομικές επιδόσεις των οντοτήτων δημοσίου τομέα, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ενώ τελευταίος είναι ο πολιτικός κίνδυνος. 

Για το 2015 υιοθετήθηκε με βάση το μνημόνιο,η εκτίμηση για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% σε πραγματικούς όρους και με βάση τις προβλέψεις του υπουργείου , ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2015 αναμένεται να κυμανθεί στο 1,0%. 

Το υπουργείο παραθέτει στην έκθεση μέτρα που λαμβάνει για μετριασμό των κινδύνων. 

Σημειώνει μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, διαρθρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργία ενός πλαισίου διαχείρισης των κυβερνητικών εγγυήσεων σε συστηματική βάση, μέτρα για μείωση των οφειλόμενων ποσών που αφορούν απαλλοτριώσεις γης και μέτρα για ενθάρρυνση βιώσιμων αναδιαρθρώσεων δανείων φυσικών και νομικών προσώπων και μείωσης των NPLs. 

Ακόμη, θα βοηθήσει η ενίσχυση του νομικού πλαισίου που διέπει τις οντότητες του δημοσίου δικαίου, μέτρα για πιο αποδοτική λειτουργία των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και μέτρα για άρτια εκπροσώπηση της κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον των διεθνών και κυπριακών δικαστηρίων. 

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης παραδίδοντας στον πρόεδρο της βουλής Γιαννάκη Ομήρου τον προϋπολογισμό καθώς και τον τριετή μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ο οποίος παράλληλα διαθέτει περιθώριο για λελογισμένη αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών. 

Facebook Comments