Όποιος κι αν αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Αργεντινή στις 25 Οκτωβρίου, θα κληρονομήσει από την απερχόμενη πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και την πίεση για αποπληρωμή του υψηλού χρέους της χώρας.

Μετά τη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη της χώρας με τα αμερικανικά hedge funds, που περιόρισε δραματικά τη δυνατότητα της Αργεντινής να δανειστεί από τις αγορές του εξωτερικού, η πληρωμή πιστωτών της κατόχων των ομολόγων Boden 15 θα συρρικνώσει περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.

Μολονότι το Μπουένος Αϊρες ενίσχυσε πέρυσι τα διαθέσιμα από τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων ύψους 11 δισ. δολαρίων που συνήψε με την Κίνα, τα έχει ήδη εξαντλήσει, καθώς η κεντρική τράπεζα τα έχει επιστρατεύσει για τη στήριξη του νομίσματος. Σύμφωνα, πάντως, με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κινεζικές πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μια επέκταση της συμφωνίας ανταλλαγής κατά περίπου 2 δισ. δολάρια.

Επισήμως η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως τα διαθέσιμα ανέρχονται σε 33 δισ. δολάρια αλλά ο Αλέχο Κόστα, αναλυτής στην Puente, επενδυτική τράπεζα του Μπουένος Αϊρες, εκτιμά πως χωρίς τα κεφάλαια από την ανταλλαγή νομισμάτων δεν υπερβαίνουν τα 15 δισ. δολάρια. Προεξοφλεί, άλλωστε, πως θα μειωθούν στα 9 δισ. έως το τέλος του έτους καθώς η κυβέρνηση θα τα επιστρατεύσει για να πληρώσει τα Boden 15. Εκτιμά, πάντως, ότι επαρκεί η ρευστότητα για να τα πληρώσει.

Η Αργεντινή πρέπει να αντλήσει περίπου 40 δισ. δολάρια για να καλύψει τα χρέη της προς τους ομολογιούχους της, τα οποία κυμαίνονται από 15 έως 20 δισ. δολάρια, και να αποπληρώσει χρέη της προς τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, ανταλλάσσεται στη «μαύρη» αγορά με ισοτιμία 16 πέσος προς ένα δολάριο, ενώ η επίσημη είναι 9,4 στο δολάριο.

Facebook Comments