Το πολύμηνο ράλι των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών φρέναρε την τελευταία εβδομάδα, μετά τις αμφιβολίες που δημιουργήθηκαν σχετικά με το μέλλον του σχεδίου τόνωσης της Fed, ωστόσο τόσο η Τράπεζα της Ιαπωνίας όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσαν ότι η επεκτατική πολιτική τους θα παραμείνει στη θέση της, καθησυχάζοντας έτσι τους επενδυτές. Το ράλι μπορεί να έχασε έδαφος, η ανοδική τάση ωστόσο παραμένει άθικτη, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

HSBC
Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μεγάλη έκπληξη του τρέχοντος έτους, με την αύξηση των κερδών να τις καθιστά την απόλυτη επενδυτική ευκαιρία, όπως επισημαίνει ο κ. Πίτερ Σάλιβαν, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της HSBC.
Το πρώτο τρίμηνο η κερδοφορία των εισηγμένων ήταν «ξεκάθαρα καλή» στις ΗΠΑ και «αρκετά ισορροπημένη» στην Ευρώπη, όπως τονίζει.

Αυτό θέτει τις βάσεις για ένα υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας κατά το τρέχον έτος στην Ευρώπη, και ίσως για διψήφιο ποσοστό στις ΗΠΑ. Αυτές οι επιδόσεις είναι αρκετά υψηλότερες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις της αγοράς και έτσι διαμορφώνεται μία πολύ ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη ευκαιρία για τους επενδυτές, καθώς οι θετικές εκπλήξεις από τα κέρδη θα τους ανταμείψουν.
Ο κ. Σάλιβαν τονίζει ότι από το 2000 η ανάπτυξη των κερδών των εταιρειών έχει σχεδόν διπλασιαστεί, αλλά οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Ετσι, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, η σημερινή αγορά έχει την εικόνα μίας αγοράς όπου «αγοράζω μία μετοχή και παίρνω άλλη μία δωρεάν» σε σύγκριση με το 2000. Οι αποτιμήσεις δεν είναι υπερβολικά ελκυστικές σε αυτά τα επίπεδα, αλλά στην αγορά θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες, όπως προσθέτει.

Η HSBC, όπως τονίζει ο κ. Σάλιβαν, κυνηγά τη «λογική της υψηλής απόδοσης», αντί τις αποδόσεις μεταξύ 10% και 15%, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας γύρω από το προγράμματα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών διεθνώς. Οπως εξηγεί, προτιμά τις καλές αποδόσεις του 3%-4% σε καλές και στέρεες εταιρείες, σε σχέση με τις αποδόσεις των ασφαλών κρατικών ομολόγων που κυμαίνονται στο 2%.

Οι κλάδοι, όπως οι ασφάλειες, το λιανικό εμπόριο τροφίμων και οι τηλεπικοινωνίες, έχουν όλα καλές δυνατότητες σχέσης κινδύνου / ανταμοιβής βάσει αυτών των κριτηρίων, όπως υπογραμμίζει η HSBC.
Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι αγορές μετοχών θα δουν σοβαρή αστάθεια όταν οι κεντρικές τράπεζες επιβεβαιώσουν το τέλος των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδειξαν ότι ένας αριθμός των αξιωματούχων είναι ανοικτοί στο να? χαλαρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας τον επόμενο μήνα. Ενώ την περασμένη εβδομάδα, η Pimco προειδοποίησε ενάντια στην προσδοκία ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μαρκ Κάρνεϊ θα επεκτείνει τη νομισματική πολιτική στη Βρετανία.

«Αγοράστε ευρωπαϊκές τράπεζες»
Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν έντονη ευαισθησία στο παγκόσμιο σκηνικό ρευστότητας, αποτελούν τα assets με τη μεγαλύτερη αξία σήμερα στην αγορά, με περιθώριο ανόδου 20%, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Exane BNP Paribas.

Η λειτουργική αποκατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεχίζεται, αλλά σίγουρα δεν είναι πλήρης. Αυτό υποδηλώνει ότι η αγορά πρέπει να κάνει λίγα περισσότερα από το να αξιολογεί τη βραχυπρόθεσμη κερδοφορία τους και δικαιολογείται απόλυτα η αύξηση των επενδυτικών θέσεων σε αυτές.

Οπως επισημαίνεται, η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών έχει βοηθήσει να φέρει πίσω τη σταθερότητα στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων, να μειώσει τα spreads και να ανεβάσει τις τιμές των assets, τα οποία είναι όλα θετικά στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο.
Το συντηρητικό σενάριο της Exane BNP Paribas το δίκαιο p/e για τον κλάδο το 2014 είναι κοντά στο 11,3.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, περίπου το 70% των τραπεζικών μετοχών στον τραπεζικό δείκτη STOXX Europe 600, διαπραγματεύεται κάτω από 11,3 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη για το 2014, συμπεριλαμβανομένων των HSBC με p/e 10,10, Commerzbank με 9,4, Banco Santander με 9,3 και η Credit Agricole με 6,2.

Παρά το γεγονός ότι το momentum της κερδοφορίας του κλάδου παραμένει αρνητικό, στο -4,8% έχει ανακάμψει από το χαμηλό του -6% νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Thomson Reuters Datastream. Συγκριτικά, το momentum των κερδών του κλάδου ήταν -17% στο τέλος του 2011.

Και η Societe Generale ψηφίζει ευρωπαϊκές τράπεζες, τονίζοντας πως αναμένεται να υπεραποδώσουν, δεδομένου ότι είναι έτοιμες να αυξήσουν τα μερίσματά τους ύστερα από χρόνια υποτονικής μερισματικής πολιτικής, καθιστώντας τις ένα ελκυστικότατο buy.

Δεδομένου ότι οι επενδυτικές τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους των κεφαλαίων τους και της σταθερότητας της κερδοφορίας τους και έτσι θα ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές, είναι επίσης στα πρόθυρα της δέσμευσης για πληρωμές υψηλών μερισμάτων, πάνω από τα προ της κρίσης επίπεδα.

Καθώς οι ισολογισμοί αναμένεται να συρρικνωθούν παρά να αναπτυχθούν, το συμπέρασμά της SocGen είναι ότι θα παραδώσουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους πίσω στους μετόχους τους για να αποφευχθεί η επιστροφή στο equity squeeze. Αυτό θα ενεργοποιήσει την υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου, όπως τονίζει.

Η Credit Suisse και η Deutsche Bank αποτελούν τις νούμερο ένα υποψήφιες για σημαντική αύξηση των μερισμάτων τους, σύμφωνα με τη SocGen, η οποία και συνιστά την απόκτηση έκθεσης και στις δύο τράπεζες.

SOCIETE GENERALE
Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale κ. Πολ Τζάκσον συμβουλεύει τους επενδυτές να τηρήσουν overweight στάση στις αγορές της περιφέρειας, την Ισπανία και την Ιταλία, και underweight στάση για την αγορά της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές επιχειρήσεις έχουν τις καλύτερες δυνατότητες κερδοφορίας, καθώς προσπαθούν να ανακάμψουν από την κρίση χρέους της περιοχής.

«Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι σε πτώση στην Ισπανία, αλλά έχει αρχίσει να αυξάνεται στη Γερμανία. Οπως ήταν αναμενόμενο, βάζοντας αυτές τις πληροφορίες σε ένα top-down μοντέλο για τα κέρδη των επιχειρήσεων, υποδηλώνει ότι ενώ η οικονομία της Γερμανίας μπορεί να είναι ισχυρότερη, σε ό,τι αφορά την αύξηση των κερδών η Ισπανία θα έχει το πάνω χέρι (μαζί με την Ιταλία και τη Σουηδία)», τονίζει ο κ. Τζάκσον σε note προς τους πελάτες της SocGen.

«Αυτό μας αφήνει στην ευχάριστη θέση να είμαστε overweight στην Ισπανία και την Ιταλία, μαζί με τη Γαλλία. Underweight αγορές είναι η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία», προσθέτει.

Σύμφωνα με την Thomson Reuters StarMine, οι ισπανικές εταιρείες αναμένεται να έχει 23,7% αύξηση των κερδών κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ οι ιταλικές επιχειρήσεις προβλέπεται να έχουν 21,1% αύξηση των κερδών – νικώντας τις γερμανικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να δουν 2,6% μείωση των κερδών.

Πολλοί στρατηγικοί αναλυτές και traders έχουν υποστηρίξει επίσης τις «περιφερειακές» ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έναντι της Γερμανίας, για λόγους αποτίμησης.

Οπως τονίζουν, εφόσον ο DAX της Γερμανίας έχει ήδη χτυπήσει ρεκόρ, έχει λιγότερο χώρο για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία έχουν περισσότερο περιθώριο κερδών, καθώς μία σταδιακή ανάκαμψη στις υπερχρεωμένες οικονομίες τους, πυροδοτεί ένα ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες υποαπέδωσαν απότομα το 2012.
Ο DAX, ο οποίος άγγιξε intraday ρεκόρ αυτόν τον μήνα, έχει αυξηθεί περίπου 10% από την αρχή του 2013. Ο IBEX της Ισπανίας έχει κερδίσει περίπου 2% το ίδιο αυτό διάστημα, ενώ ο FTSE MIB της Ιταλίας έχει ενισχυθεί περίπου 5%.

JPMorgan: H αγορά των ταύρων έχει συνέχεια
Η bull market των μετοχών εξακολουθεί να ισχύει και θα συνεχιστεί, παρά τα έντονα πρόσφατα κέρδη, υποστηρίζει η JPMorgan, αναφέροντας πως υπάρχουν ακόμη πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις και προβλέπει ότι μέτρα τόνωσης των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη.

Τα επιχειρήματα ενάντια των περαιτέρω κερδών βασίζονται στο γεγονός ότι η «bullish επενδυτική ψυχολογία συνεχίζεται, οι οικονομικοί δείκτες είναι ανάμεικτοι, οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των εταιρειών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, οι δείκτες p/e (τιμή / κέρδη) έχουν επιστρέψει σε ιστορικά επίπεδα και οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αρχίσει να αυξάνονται», όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Αλλά αυτά τα επιχειρήματα δεν εμποδίζουν τους επενδυτές να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Οι ισχυρές εισροές στις μετοχές μόλις έχουν ξεκινήσει και σε ό,τι αφορά τη σχετική αποτίμηση έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων, παραμένει συναρπαστική, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη κάποια ανατιμολόγηση των ομολόγων. Η Ευρώπη συμπεριφέρεται πολύ καλά και οι δείκτες PMI της περιφέρειας σταθεροποιούνται», όπως τονίζει η JPMorgan.

Στα top trades της επενδυτικής τράπεζας συμπεριλαμβάνονται η overweight στάση στον αμυντικό κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και των βασικών καταναλωτικών αγαθών και η underweight στάση στις μετοχές εμπορευμάτων και στοιχηματίζει υπέρ «των σφυροκοπημένων μετοχών εγχώριων εταιρειών της περιφέρειας του ευρώ στην προσδοκία ενός σημείου καμπής της οικονομικής δραστηριότητας, ελκυστικών αποτιμήσεων και την πτώση του κόστους της πίστωσης», όπως υπογραμμίζεται.

ΒARCLAYS
Το ράλι στις ανεπτυγμένες αγορές μετοχών ήταν εντυπωσιακό: Ο δείκτης MSCI World Index κερδίζει 13% από τις αρχές του έτους και 4% τον Μάιο, όπως σημειώνει η Barclays. Λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη του ράλι, ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα, δύο ερωτήσεις είναι στην πρώτη γραμμή του μυαλού πολλών επενδυτών: Πρώτον, γιατί οι μετοχές έτρεξαν τόσο έντονα παρά τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα και, ίσως πιο σημαντικό, θα πρέπει οι επενδυτές να συνεχίσουν να μένουν long στις μετοχές, παρά την πιο πρόσφατη υποχώρηση;

Η δύναμη του ράλι του Μαΐου και το πρόσφατο sell off έχουν άμεση σχέση με τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed του Μαΐου και τη μετέπειτα επικοινωνιακή πολιτική. Ενώ η δήλωση του Μαΐου ήταν μία έντονη αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις και έδωσε νέα ώθηση στις αγορές μετοχών, τα πιο πρόσφατα σχόλια ήταν ελάχιστα διαφορετικά και όμως οι αγορές αντέδρασαν με ξεπούλημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αιτία αυτών των εντελώς διαφορετικών κινήσεων της αγοράς δεν βρίσκεται σε μία θεμελιώδη αλλαγή στην πολιτική της Fed, αλλά στο πώς αυτές οι σχεδόν ταυτόσημες δηλώσεις ερμηνεύονται σε διαφορετικό περιβάλλον της αγοράς.

Καθώς το ράλι έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες και καθώς τα οικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να βελτιώνονται, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Fed θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα. Το μήνυμα ερμηνεύθηκε εκ νέου, πιθανόν προκαλώντας το sell off στις διεθνείς αγορές μετοχών. Πάντως, η άποψη της Barclays είναι αμετάβλητη: Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Fed δεν θα αλλάξει πολιτική πριν από το α τρίμηνο του 2014.
Παρά τις αντιξοότητες, διατηρεί overweight θέσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η Ιαπωνία θα συνεχίσει πιθανόν να βλέπει τα οφέλη της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς συνεχίζει να τονώνει την ανάπτυξη και να ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Στις ΗΠΑ, οι μετοχές παραμένουν φθηνές σε σχέση με τα ομόλογα και το κυνήγι των αποδόσεων θα συνεχίσει πιθανόν να ωθεί τους επενδυτές στις μετοχές, καθώς τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή.

Η Barclays συνεχίζει να παραμένει επιφυλακτική σχετικά με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Η υποαπόδοσή τους έχει συνδεθεί με τη μείωση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή. Οπως επισημαίνει, η ανάπτυξη στην Κίνα, στη Βραζιλία, στη Ρωσία και την Ινδία παραμένει υποτονική, με αποτέλεσμα οι προοπτικές για την κερδοφορία και τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να είναι αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις.

Κινεζικές μετοχές: Γιατί η Goldman προτιμά αυτήν την αγορά που υποαποδίδει

Οι κινεζικές μετοχές, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, αλλά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs παραμένει αισιόδοξη ότι η ουραγός αυτή αγορά θα προσφέρει σταθερές αποδόσεις κατά το τρέχον έτος.

Οι επενδυτές, σύμφωνα με την Goldman Sachs, εστιάζουν τώρα περισσότερο στον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων από ό,τι τα μέτρα τόνωσης της κυβέρνησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει μακριά από την υπερβολική εξάρτηση από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις στο να είναι περισσότερο οδηγούμενη από την κατανάλωση.

Η τράπεζα αναμένει οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα δουν περαιτέρω επιτάχυνση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Κίνα, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση στις κινεζικές μετοχές.

Οπως τονίζει, κατά τους προσεχείς μήνες, αναμένει η ροή ειδήσεων γύρω από τις μεταρρυθμίσεις να ενταθεί και βλέπει ότι θα δημιουργηθεί σημαντική ευκαιρία από την πρόοδο στο μέτωπο αυτό το οποίο θα στηρίξει τις αποτιμήσεις και θα ωθήσει την αγορά κοντά στον στόχο που έχει θέσει. Η Goldman αναμένει ότι ο δείκτης MSCI China θα αυξηθεί κατά 14% από τα τρέχοντα επίπεδα έως το τέλος του 2013.

Ο δείκτης MSCI της Κίνας υποχωρεί κατά 3,7% από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, υποαποδίδοντας του Shanghai Composite, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,2% στην ίδια περίοδο. Η αγορά της Σανγκάης εξακολουθεί να είναι ουραγός σε σχέση με τις άλλες αγορές της περιοχής, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

UBS: «Μία από τις τελευταίες μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες»
Η υποχώρηση της αγοράς παρέχει στους επενδυτές μία τελευταία ευκαιρία για να επιβιβαστούν στο τρένο των μεγάλων αποδόσεων, πριν αυτό ανεβάσει ταχύτητες και γίνει? εξπρές, ειδικά στις ΗΠΑ, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Wealth Management κ. Ρόμπερτ Σέτσαν.

Η οικονομία κερδίζει σαφώς έδαφος. Οι επενδυτές γεμίζουν εμπιστοσύνη και αυτοί που παραμένουν ακόμη στο περιθώριο της αγοράς και δεν έχουν μπει, είναι πολλοί, όπως επισημαίνει η τράπεζα. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Fed, που δημιούργησε φόβους και ανησυχίες, οδηγώντας σε sell off στις αγορές, στην πραγματικότητα έδωσε στους επενδυτές μία από τις τελευταίες μεγάλες ευκαιρίες να ασχοληθούν με την αγορά πριν το τρένο αυτό γίνει express.

O κ. Σέτσαν, ο οποίος διαχειρίζεται 5 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και αποτελεί έναν από τους Top 100 χρηματοοικονομικούς συμβούλους σύμφωνα με τη λίστα του Barron, επισημαίνει πως τα μετρητά που κάθονται στο περιθώριο θα αρχίσουν να εισέρχονται στο χρηματιστήριο, καθώς το ράλι ωριμάζει.

Ο λόγος που τον κάνει να θεωρεί ότι υπάρχει κι άλλο περιθώριο σε αυτό το ράλι είναι ότι παρ όλο που τα assets έχουν προχωρήσει πολύ, η τοποθέτηση των επενδυτών, ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει. Οι θέσεις των μετρητών στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι ακόμη σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οι αγορές δεν αποτιμώνται πολύ υψηλά από μία θεμελιώδη άποψη.

Υπάρχει χώρος για να τρέξουν κι άλλο οι μετοχές, όπως συμπληρώνει, αποκαλώντας τις ως η καλύτερη κατηγορία assets σήμερα και αναμένει πως οι επενδυτές σύντομα θα αυξήσουν εκ νέου την όρεξή του για ρίσκο.

Facebook Comments