Επιπλέον μέτρα βοήθειας στην Ελλάδα το 2014, εφόσον τηρηθούν τα προαπαιτούμενα και η χώρα μας εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, προανήγγειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard»…

Σπεύδει, ωστόσο, να αποσαφηνίσει ότι τα μέτρα αυτά θα είναι «βοήθεια για αυτοβοήθεια», καθώς, όπως λέει, ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα είναι «πικρός». Επί τη ευκαιρία, επιρρίπτει την ευθύνη της κρίσης στη χώρα μας όχι στο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά στη «μακροχρόνια αποτυχία ανεύθυνων ελίτ της χώρας, οι οποίες θυσίασαν την οικονομία της Ελλάδας για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων»…

«Μία μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων διαθέτει μεγάλη υπομονή. Ομως, κοιτάξτε: Οι άνθρωποι έχουν παιδιά και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρίσκει δουλειά. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%. Πολλοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί καταστροφή για τη χώρα». Τα λόγια ανήκουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν (που διέψευσε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας της από την Ελλάδα) κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και ειπώθηκαν σε συνέντευξή του στη γερμανική «Welt am Sonntag»…

Ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε και στην ακριβή δανειοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας: «Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Δεν ξέρω εάν οι πολίτες στις άλλες χώρες αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη έχει γίνει εδώ η κατάσταση»…

Νομίζω ότι επιχειρηματίες του βεληνεκούς του κ. Παπαλεξόπουλου πρέπει να αναλάβουν μία κοινή πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για όσα πρέπει επειγόντως να αλλάξουν, ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Ισως, μόνο έτσι να πεισθεί και η τρόικα να βελτιώσει όρους του προγράμματος, που επιτείνουν την ύφεση…

Tο καυτό ζήτημα της ανεργίας των νέων σε Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία επισήμανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ προτείνοντας μείωση της γραφειοκρατίας και άμεση χορήγηση των χρημάτων όπου χρειάζεται για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας…

«Εχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας και των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια», είπε ενδεικτικά. «Με την παραδοσιακή μέθοδο λαμβάνεται η απόφαση στις Βρυξέλλες, αντλούνται από κάπου τα κεφάλαια, σχεδιάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα κεφάλαια εκταμιεύονται στην κεντρική κυβέρνηση της Αθήνας, στη συνέχεια στα αρμόδια υπουργεία και τελικά καταλήγουν στις περιφερειακές αρχές για να εκταμιευθούν. Μέχρι τότε όμως… γεράσαμε»…

«Εάν δεν υπήρχε η Ελλάδα θα ήμασταν ακόμα βάρβαροι και ειδωλολάτρες», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία κ. Αντόνιο Ταγιάνι, μιλώντας σε εκδήλωση στην Αθήνα…

Ο κ. Ταγιάνι θα μπορούσε να «επεκτείνει» αυτή του την αναφορά και σε μία προτροπή προς την κυβέρνηση και την τρόικα για την πάταξη της φοροδιαφυγής κατά τη «συνταγή» της Αθηναϊκής Δημοκρατίας για τους «έχοντες και κατέχοντες»: Με τον θεσμό της «αντιδόσεως» όποιος πλούσιος αναλάμβανε τα βάρη ενός έργου ή κάποιας λειτουργίας είχε τη δυνατότητα να προτείνει κάποιον άλλον, πλουσιότερο από αυτόν. Εάν ο τελευταίος αρνούνταν, ήταν υποχρεωμένος να ανταλλάξει την περιουσία του με τον προτείνοντα…

Συνέχεια στην καταβαράθρωση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών βλέπει η ιαπωνική Nomura, εξαιτίας των όρων ανακεφαλαιοποίησής τους. Ειδικότερα θεωρεί πιθανή την τιμή των 0,10 ευρώ για την Πειραιώς, τα 0,20 ευρώ για τη Eurobank, τα 0,60 ευρώ για την Alpha και τα 0,70 ευρώ για την Εθνική…

Εν τω μεταξύ, η JPMorgan περιορίζει στα τρέχοντα επίπεδα (6,80 ευρώ) την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι έχει υπερπενταπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουνίου 2012, κυρίως λόγω της μείωσης του μακροοικονομικού ρίσκου της Ελλάδας…

Facebook Comments