Δημόσια πρόταση προς κατόχους ελληνικών ομολόγων συγκεκριμένων σειρών τίτλων που εκδόθηκαν το 2012, για πώληση των ομολόγων αυτών έναντι μετρητών, απευθύνει η θυγατρική της Japonica Partners, Yerusalem Hesed.

Η εταιρεία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, «το ύψος της αγοράς θα ανέλθει σε έως 2,9 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 9,9% των συνολικών ελληνικών τίτλων ύψους 29,6 δισ. ευρώ που βρίσκεται σε κυκλοφορία». Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια κίνηση για ευρωπαϊκά ομόλογα.

«Η αγορά των μετοχών από την Yerusalem θα επιτρέψει στους υφιστάμενους ομολογιούχους να ρευστοποιήσουν τα ελληνικά τους ομόλογα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η Japonica, είναι η πρώτη φορά που ιδιώτης επενδυτής κάνει προσφορά για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ενώ για πρώτη φορά, η τιμή της αγοράς θα καθοριστεί από μια μη τροποποιημένη ολλανδικού τύπου δημοπρασία.

Η ελάχιστη τιμή αγοράς για κάθε μια σειρά ομολόγων είναι 45% του αρχικού ποσού, με premium 26,5% επί της μέσης τιμής του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του Δεκεμβρίου 2012 και 15,2% έναντι της μέσης τιμής κλεισίματος της 27ης Μαρτίου 2013. Σημειώνεται ότι η τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται γύρω στο 61% της ονομαστικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η πρόσκληση παρέχει μέγιστη ευελιξία, επιτρέποντας στον αγοραστή να κάνει άμεσες αγορές και προσφέροντας στους επενδυτές το δικαίωμα να αποχωρήσουν πριν από την αποδοχή ή τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Η προθεσμία για την αναμενόμενη προσφορά είναι μέχρι τις 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) της 1ης Ιουλίου 2013, εκτός εάν αναθεωρηθεί σύμφωνα με το μνημόνιο Δημόσιας Πρότασης».

«Η Japonica θεωρεί πως η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι ασταθής, εμφανίζει υψηλή έλλειψη ρευστότητας και δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική αξία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος της Japonica δήλωσε πως: «Αυτή η δημόσια προσφορά αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη προοπτική που βλέπει η Japonica για την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μέχρι σήμερα. Στόχος της Japonica είναι η ευθυγράμμιση των επενδυτικών συμφερόντων της με αυτά της Ελλάδας».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η αμερικάνικη Japonica Partners είναι μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία η οποία ειδικεύεται σε επενδύσεις ανά τον κόσμο σε περιπτώσεις που διαβλέπει μεγάλη υποαπόδοση. Στόχος να ανακαλύψει κρυμμένες αξίες και κερδίσει από αυτή τη διαδικασία.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της μεταξύ των περιπτώσεων που έχει εμπλακεί και έχει πετύχει την αναστροφή της πορείας είναι η αναδιοργάνωση της Allegheny International, η κίνηση της να εμπλακεί ως λευκός ιππότης στην CNW Corp και η πρόταση αναδιάρθρωσης της Borden Inc

Facebook Comments