Ο Τούρκος πρωθυπουργός Tayyip Erdogan απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, τη Δευτέρα μετά από ένα Σαββατοκύριακο βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, και ζήτησε από τον λαό να μην επηρεάζεται από τα επεισόδια που, όπως είπε, υποκινούνται από “ακραία στοιχεία”.

“Να είστε ήρεμοι, χαλαρώστε, όλα αυτά θα ξεπεραστούν”, δήλωσε ο Erdogan σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου είναι προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας το Σαββατοκύριακο και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ που έκαναν ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών.

Οι αναταραχές ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά από διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά επεκτάθηκαν και πήραν την μορφή γενικευμένης διαμαρτυρίας κατά του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

“Πρόκειται για μια διαδήλωση που οργανώσαν εξτρεμιστικά στοιχεία”, δήλωσε ο Erdogan.”Το γεγονός ότι το AKΡ αύξησε τις ψήφους του σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και έχει κερδίσει με επιτυχία δύο δημοψηφίσματα δείχνει πως οι άνθρωποι αυτού του έθνους έχουν αγκαλιάσει το ΑΚ”, συμπλήρωσε.
 

Facebook Comments