Τα μεγάλα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων φέρνουν νέες ανατροπές στις συντάξεις από το 2015. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού σε δύο χρόνια και θα γίνεται με μεικτό σύστημα βασικής και αναλογικής σύνταξης, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη (3863/2010) που αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η αλλαγή ξεκινά από το 2015, αλλά για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό και μετά θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αναδρομικά και για το διάστημα 2011-2015.

Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης ξεκινά από το 2015 και το ύψος της θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

Για τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με έναν συντελεστή που ξεκινά από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και ώς το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται οτι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%.

Facebook Comments