Χρειάζεται μία προσέγγιση, η οποία θα εξισορροπεί τους μακροοικονομικούς στόχους με τους στόχους εργασίας, αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην Παγκόσμια Έκθεση Εργασίας της, την οποία δημοσιοποιεί τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ILO, αυτό σημαίνει ότι εκεί που μέτρα εξυγίανσης κρίνονται απαραίτητα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε βιώσιμους ρυθμούς, ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία στις κοινωνικές και εργασιακές επιπτώσεις των διάφορων μακροοικονομικών πολιτικών και να υπάρξει σύντομη επίλυση των αναποτελεσματικών προσεγγίσεων που υπάρχουν ακόμη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με τίτλο «Διορθώνοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό», η Έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 2010 και 2011 οι ανισότητες εισοδήματος αυξήθηκαν σε 14 από τις 26 ανεπτυγμένες οικονομίες με τις οποίες ασχολείται, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ.

Τα επίπεδα ανισότητας σε επτά από τις υπόλοιπες 12 χώρες ήταν πιο ψηλά απ’ ότι πριν την έναρξη της κρίσης.

Σύμφωνα με την Έκθεση οι οικονομικές ανισότητες σημειώνουν επίσης αυξητική τάση καθώς οι μικρές επιχειρήσεις μένουν πίσω από τις μεγαλύτερες όσον αφορά στα κέρδη και στις παραγωγικές επενδύσεις στις οποίες προβαίνουν. Αυτό, αναφέρεται, είναι προβληματικό για την ανάκτηση εργασίας στο παρόν στάδιο και επηρεάζει τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές.

«Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζουν μια θετική τάση σε πολλά μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου, αλλά αναδεικνύουν μια ανησυχητική εικόνα για πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, παρά την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του ILO Γκάι Ράιντερ.

Προσθέτει ότι «η κατάσταση σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες κυρίως αρχίζει να επιβαρύνει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό τους». Χρειαζόμαστε, αναφέρει, «παγκόσμια ανάπτυξη που θα επικεντρώνεται στις θέσεις εργασίας και στην παραγωγική επένδυση, σε συνδυασμό με βελτιωμένη κοινωνική προστασία για τις πιο φτωχές και ευάλωτες ομάδες». Και πρέπει, συμπληρώνει, «να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία (στην προσπάθεια) γεφύρωσης του χάσματος των ανισοτήτων που διευρύνεται σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου».

Σύμφωνα με την Έκθεση, οι ομάδες μεσαίου εισοδήματος στις αναπτυγμένες οικονομίες συρρικνώνονται, λόγω εν μέρει, της μακροχρόνιας ανεργίας, της αποδυνάμωσης της ποιότητας της απασχόλησης και της εξαφάνισης εργαζομένων από την αγορά εργασίας.

Αντίθετα, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, η μισθοδοσία των Διευθυνόντων Συμβούλων σε πολλές από αυτές τις χώρες έχει αυξηθεί κατά πολύ εκ νέου, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα μόλις μετά την εμφάνιση των άμεσων συνεπειών της παγκόσμιας κρίσης.

Στην Ισπανία, το μέγεθος της ομάδας μεσαίων εισοδημάτων σημείωσε πτώση από 50% το 2004, σε 46% ως το τέλος του 2010. Στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο 7% του πληθυσμού είδε το μέσο όρο εισοδήματός τους να αυξάνεται τα πρώτα δύο χρόνια της ανάκαμψης από 56% το 2009 σε 63% το 2011. Τα εισοδήματα του υπόλοιπου 93% των Αμερικανών μειώθηκαν.
 

Facebook Comments