Η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει στόχο να εξοικονομήσει ως 2 δισεκ. ευρώ ετησίως από το 2016 βάσει μιας προτεινόμενης μεταρρύθμισης του γενναιόδωρου γαλλικού συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, δεν πρόκειται να κοπούν τελείως τα επιδόματα προς τις οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, όπως είχε λεχθεί από ορισμένους αξιωματούχους. Αντ αυτού, η εξοικονόμηση χρημάτων θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των εξαιρέσεων από το φόρο εισοδήματος που μπορούν να διεκδικούν οι εύποροι γονείς ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχουν.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης κάποιες νέες δαπάνες, που σημαίνουν ότι η καθαρή εξοικονόμηση θα είναι 1,7 δισεκ. ευρώ από το 2016.

Αυτό το ποσό δεν μειώνει σημαντικά το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, όμως η κίνηση στέλνει ένα μήνυμα προς τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, καθώς της έχουν δοθεί δύο επιπλέον χρόνια για να φτάσει στο στόχο του 3% για το έλλειμμα.

“Είναι απολύτως δυνατό να μειώσουμε το έλλειμμά μας διατηρώντας παράλληλα τον πυρήνα του κοινωνικού μοντέλου μας», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Οι συντηρητικοί, οι οποίοι βλέπουν τη μεταρρύθμιση ως άλλη μια επίθεση στο παραδοσιακό γαλλικό μοντέλο της οικογένειας, ενδέχεται να αντιταχθούν σ αυτή, όπως έκαναν με το νόμο του Ολάντ για το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο. Είχαν αναταχθεί στην ιδέα να εξαρτώνται βασικά οικογενειακά επιδόματα από το εισόδημα του νοικοκυριού.

Στη Γαλλία, τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά καυχώνται για το γενναιόδωρο σύστημα οικογενειακής πρόνοιας, το οποίο πιστώνεται ότι έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη και ότι έχει δώσει στη Γαλλία ένα οικονομικό πλεονέκτημα έναντι χωρών όπως η Γερμανία, όπου οι γυναίκες αποκτούν λιγότερα παιδιά. Η Γαλλία έχει το καλύτερο ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη μαζί με την Ιρλανδία (δύο παιδιά ανά γυναίκα το 2010).

Facebook Comments