Μπορεί οι προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης να μην είναι και τόσο λαμπρές, αλλά υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους οι περιφερειακές αγορές μετοχών της ζώνης του ευρώ φαίνονται ελκυστικές αυτή τη στιγμή και στις οποίες αξίζει κανείς να αποκτήσει έκθεση τώρα. Όπως επισημαίνει ο Patrick Legland, επικεφαλής έρευνας της Societe Generale, οι μετοχές στις περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες είναι εξαιρετικά ελκυστικές, εάν λάβουμε υπόψη τις ευνοϊκότερες προοπτικές για τα κρατικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τονίζει, αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες που εξετάζει η τράπεζα είναι πολύ κοντά στον πάτο τους αυτή τη στιγμή και έτσι ο πτωτικός κίνδυνος είναι πλέον πολύ περιορσιμένος. Όπως προσθέτει, η Societe Generale «ψηφίζει» αυτή τη στιγμή αγορές μετοχών στην περιφέρεια ζώνη του ευρώ.

Ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί στα κρατικά ομόλογα περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία φέτος, καθώς οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της περιοχής έχουν μειωθεί, οι χρηματιστηριακές αγορές σε αυτές τις χώρες υποαποδόσει ευρέως έναντι των μεγάλων αγορών.

Για παράδειγμα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ισπανίας σημειώνει κέρδη κάτω του 2% μέχρι στιγμής και από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έχει κερδίσει πάνω από 7%.

Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά της Ιταλίας έχει τρέξει σχεδόν το 6% και αυ΄τη της Πορτογαλίας είναι περίπου 5% υψηλότερα από τις αρχές του 2013, έχουν υποαποδόσει έναντι των μεγάλων παγκόσμιων αγορών. Ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500 έχει τρέξει σχεδόν 14% και ο δείκτης Nikkei – ακόμη και μετά από το με΄γαλο sell-off των προηγούμενων ημερών – ενισχύεται 33%.

Ο Patrick Legland υπογραμμίζει πως έχουμε δει το τελευταίο διάστημα τις περιφερειακές χώρες να έχουν κάνει τεράστιες βελτιώσεις στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, μειώνουν μαζικά το κόστος εργασίας τους και αρχίζουμε να βλέπουμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να τοποθετούνται εκ νέου στην περιοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα assets της ευρω-περιφέρειας είναι άκρως ελκυστικά αυτή τη στιγμή.

Οι κυβερνήσεις στις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης έχουν επιβάλει επώδυνες περικοπές του προϋπολογισμού κατά τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τη στιγμή που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ύφεση, για να πάρουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους υπό έλεγχο.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ισπανίας έχει μειωθεί στο 6,98% του ΑΕΠ το 2012 από περίπου 11,2% το 2009. Και η Ιταλία έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

Ένας δείκτης που καταρτίζεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο εν τω μεταξύ, έδειξε ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν πέσει κάτω από αυτό της Γερμανίαε, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, για πρώτη φορά από το 2005.

Οι αναλυτές λένε ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στις μικρότερες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της αύξησης της παραγωγικότητας που αυξάνει την ελκυστικότητα των επιχειρήσεων στην περιφερειακή Ευρώπη.

Έχουμε πολλές μετοχές εισηγμένων επιχειρήσεων να διαπραγματεύονται κάτω από την λογιστική τους αξία, ένα discount της τάξης του 40% με 50% σε σχέση με τη λογιστική αξία σε κλάδους όπως οι κατασκευές και τα καταναλωτικά προϊόντα, όπως τονίζει ο Legland. Έτσι, αν και σίγουρα οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι και τόσο φωτεινές αυτή τη στιγμή, από πλευράς αποτίμησης καθαρά, η ευκαιρία στον χρηματιστηριακό Νότο είναι μεγάλη.

 

EK

Facebook Comments