Κάθε ένα δισ. ευρώ που πληρώνει το Δημόσιο για οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα ενισχύει το ΑΕΠ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της Barclays σε χθεσινή τους έκθεση. Εάν, δηλαδή, εξοφληθεί μέσα στο 2013 το σύνολο των περίπου 8,7 δισ. ευρώ οφειλών (έχουν δοθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, 3,7 δισ. ευρώ μέχρι τώρα), τότε η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 4%…

…Προφανώς, δεν φτάνει η εξέλιξη αυτή από μόνη της για να σταματήσει την ύφεση, όπως επισημαίνει η Barclays, όμως, θα είναι μία πολύ δυνατή στήριξη στον ιδιωτικό τομέα (βελτιώνοντας παράλληλα και τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ)…

…Με την αποπληρωμή των οφειλών του, το Δημόσιο απλά αντιστρέφει τις επιπτώσεις της λιτότητας που εφάρμοσε πέρυσι, τονίζεται στην έκθεση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εξέλιξη αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο στήριγμα για τον ιδιωτικό τομέα, που συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της οικονομίας…

… Κατά τους αναλυτές του οίκου, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας τοποθετείται για το 2014 και όχι νωρίτερα, καθώς «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα συνεχίζουν να καθορίζουν τις προοπτικές της ανάπτυξης»…

…Οι ξένοι, πάντως, ποντάρουν ξεκάθαρα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως δείχνει και η χθεσινή δημόσια πρόταση για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας έως 2,9 δισ. ευρώ, της εταιρείας επενδύσεων Japonica, με έδρα τη Ροντ Αϊλαντ, τη μικρότερη σε έκταση από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ…

…H Japonica (μέσω της θυγατρικής της Yerusalem Hesed) προσφέρει premium 15,2% στη μέση τιμή κλεισίματος της 27ης Μαρτίου του 2013, όταν το ελληνικό 10ετές λήξης το 2023 έκλεισε στα 48,076 σεντς ανά ευρώ. Προσφέρει, δηλαδή, 55,4 σεντς ανά ευρώ. Τώρα, το εν λόγω ομόλογο διαπραγματεύεται στα περίπου 60 σεντς, ενώ έφτασε και μέχρι τα 67,7 σεντς, χωρίς, όμως, σημαντικό όγκο συναλλαγών…

…Το πλεονέκτημα της πρότασης της Japonica είναι αυτή ακριβώς η δυνατότητα «μαζικής» ρευστοποίησης για κατόχους ελληνικών ομολόγων. Το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ προσεγγίζει το 10% του συνόλου των ελληνικών τίτλων, που κατέχουν ιδιώτες, ύψους 29,6 δισ. ευρώ…

…Η δημόσια πρόταση ισχύει έως την 1η Ιουλίου και το εύρος τιμών, που θα αγορασθούν τα ομόλογα, θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των κατόχων τους και θα προσδιορισθούν μέσω δημοπρασίας…

..Ο ιδρυτής της Japonica, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Paul Kazarian, φημίζεται για το ταλέντο του να δημιουργεί υπεραξίες από απαξιωμένες επιχειρήσεις και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία. Επομένως, η εμπλοκή του με τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορεί να προέκυψε τυχαία…

…Η Nomura, πάντως, εκτιμά ότι δύσκολα θα δελεαστούν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων από τη δημόσια πρόταση, καθώς η επιτυχής επαναγορά ομολόγων από το Δημόσιο τον περασμένο Δεκέμβριο διαμόρφωσε συνθήκες για ανοδική πορεία τους…

…Την ερχόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθούν στην Αμερική τα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Μάιο. Εάν είναι καλύτερα από το αναμενόμενο, αυτό θα εκληφθεί ως σήμα προς τη Fed να αρχίσει να «μαζεύει» ρευστότητα, επομένως είναι πολύ πιθανή η υποχώρηση στα χρηματιστήρια…

..Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει συνδέσει την πολιτική της με το ποσοστό ανεργίας, το οποίο βρίσκεται στα επίπεδα του 7,5%. Εάν υποχωρήσει στο 6,5%, η νομισματική πολιτική αλλάζει και διακόπτεται η άφθονη, φθηνή ρευστότητα…

…Γι αυτόν τον λόγο, διεθνώς, η νευρικότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στα χρηματιστήρια όλη την εβδομάδα…

…Η τελευταία απογραφή ανθρώπων και κτιρίων στη Γερμανία έδειξε ότι το 52% των Γερμανών είναι ενοικιαστές στα σπίτια τους και μόνο το 42,6% έχει ιδιόκτητη κατοικία. Στο Βερολίνο, μάλιστα, ιδιόκτητη κατοικία έχει μόνο το 14,8%. Στην Ανατολική Γερμανία και σε κάποιες περιοχές της Δυτικής καταγράφονται και αρκετά σπίτια χωρίς μπάνιο ή ντους…

…Τα στοιχεία αυτά ίσως δίνουν μία εξήγηση για τις αντιδράσεις των Γερμανών όταν αποφασίζεται βοήθεια σε χώρες με υψηλή ιδιοκατοίκηση, όπως είναι η Ελλάδα…

 

ΧΣ

Facebook Comments