Αμετάβλητα θα αφήσει πιθανότητα τα επιτόκια την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) προκειμένου να δει αν θα υλοποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% τον περασμένο μήνα για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν έκτοτε επισημάνει ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο μείωσης.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε τροχιά “πολύ σταδιακής ανάκαμψης” αργότερα φέτος χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στη ζήτηση από το εξωτερικό, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi τη Δευτέρα.

 Αν και η ανάκαμψη θεωρείται εύθραυστη, η πλειονότητα των 80 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

 “Είμαστε μόλις στο δεύτερο τρίμηνο, άρα πιστεύω ότι σε μερικούς μήνες θα έχουμε καλύτερη εικόνα του αν θα έρθει η ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο”, σχολίασε ο Nick Matthews, οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Nomura.

“Πιστεύω ότι το επόμενο ραντεβού για να εξετάσουμε τα επιτόκια θα είναι το δεύτερο εξάμηνο”, πρόσθεσε. Οι νέες προβλέψεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ θα είναι σημαντικές για τη διαμόρφωση της πολιτικής που θα ακολουθήσει αν και δεν αναμένεται καμία σημαντική αλλαγή στη βασική πρόβλεψη για πληθωρισμό 1,3% το 2014.     

Facebook Comments