Τα πρώτα χαρτιά της ενόψει της αξιολόγησης του νέου προγράμματος στήριξης παρουσιάζει σήμερα Δευτέρα η κυβέρνηση, με την μέρα να χαρακτηρίζεται από την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αλλά και μια κρούση με τους δανειστές στο Eurogroup.

Στη Βουλή το ελληνικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα αρχίσουν στις 19:30 με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην ανάγκη γρήγορης εφαρμογής των συμφωνηθέντων, καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ρύθμισης του δημόσιου χρέους.

Ταυτόχρονα όμως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας έτσι το στίγμα της διαπραγματευτικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Αθήνα στις επαφές με τους εταίρους.

Μιλώντας το Σάββατο την πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί το έδαφος που κατακτήθηκε στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις συζητήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων χωρίς να πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αγορά εργασίας και την αποφυγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, όπου θα αποτυπώνεται μεν η περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μετά την εφαρμογή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.

Σε αντίθεση με προγενέστερες πληροφορίες, πάντως, το προσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στο μήνυμα της πολιτικής που προβλέπει το μνημόνιο, καθώς δεν βρέθηκαν τα πιθανά ισοδύναμα.

Θα προβλέπει ύφεση 2,3% και πρωτογενές έλλειμμα 0,25%.

Eurogroup (χωρίς δράμα)

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα επιστρέφει και στο τραπέζι του Eurogroup το απόγευμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους 18 ομολόγους του τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» για τη υποδόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην πρώτη δέσμη περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του Μνημονίου, να υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Στο επίκεντρο είναι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, οριστικοποίηση της ιδιωτικοποίησης περιφερειακών αεροδρομίων, επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» κτλ.

Πάντως, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξουν σκηνές «δράματος», με δεδομένο ότι η λίστα των προαπαιτούμενων έχει «κλειδώσει» από την τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group την Παρασκευή. «Δεν υπάρχει δράμα σε απόθεμα αυτή τη φορά», δήλωσε το πρωί μέσω Twitter ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ.

Θα ακολουθήσει δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων δράσεων, που εκτιμάται ότι θα είναι πιο δύσκολη από την πρώτη, και θα «ξεκλειδώσει» και το υπόλοιπο 1 δισεκ. ευρώ από τη δόση των συνολικά 3 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Αύγουστο.
 

Facebook Comments