Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας υποχώρησε στο 2,30% (ενώ προηγουμένως είχε φθάσει και το 2,26%) στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η νίκη του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο (με 38,5% περίπου των ψήφων έναντι 32,4% που έλαβε ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα) στις χθεσινές εκλογές, ενίσχυσε την προοπτική των κομμάτων που υλοποίησαν τις απαιτούμενες από την ΕΕ πολιτικές λιτότητας, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Το αποτέλεσμα των εκλογών προκαλεί κάποια πολιτική αβεβαιότητα, αναφέρει το Reuters, καθώς καμία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν είχε πλήρη θητεία στην Πορτογαλία μετά την ανατροπή της δικτατορίας το 1974.

Οι επενδυτές, όμως, ενθαρρύνθηκαν από τις υποσχέσεις των Κοέλιο και Κόστα ότι θα τηρήσουν τα αυστηρά όρια της ΕΕ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. «Η μόνη διαφορά σε σχέση με πριν είναι ότι δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι πιο ευάλωτη», δήλωσε στέλεχος της τράπεζας BNP Paribas, προσθέτοντας: «Στο τέλος της ημέρας, όμως, αυτό δεν θα αλλάξει τις οικονομικές πολιτικές».

Μείωση και για την απόδοση των ισπανικών ομολόγων – Αύξηση για τα γερμανικά
Στην Ισπανία, η οποία εφάρμοσε επίσης πολιτικές λιτότητας, οι τιμές των κρατικών ομολόγων της αυξήθηκαν μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο Standard & Poors την Παρασκευή. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών κρατικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,76%, ενώ των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,52%.

Οι τιμές των γερμανικών ομολόγων τελείωσαν ένα διήμερο ράλι, καθώς οι προοπτικές μίας ενίσχυσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να αντιμετωπισθούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες, τροφοδότησαν τη ζήτηση για τους τίτλους με υψηλότερες αποδόσεις.

Facebook Comments