Την αναθεώρηση του ισπανικού προϋπολογισμού για το 2016 και τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση Ραχόι εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ισπανική κυβέρνηση θα χάσει τον στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ενώ και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της κρίνονται σημαντικά «κατώτερες όσων είχαν προταθεί».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μαδρίτη δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα τόσο το 2015 όσο και το 2016. Φέτος το έλλειμμα αναμένεται να είναι της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ αντί για 4,2% που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup.

Για το 2016 η Κομισιόν προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι υψηλότερο τόσο από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και από τον στόχο 2,8% που είχε συμφωνηθεί. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε την κυβέρνηση Ραχόι (ουσιαστικά και την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές) να «εφαρμόσει με αυστηρότητα τον προϋπολογισμό του 2015» και «να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι σύμφωνος με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για την κυβέρνηση Ραχόι, διότι η Κομισιόν βαθμολόγησε ουσιαστικά με μηδέν τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η Κομισιόν μπορεί να επιδείξει μερική ανοχή (ή ακόμη μεγαλύτερη εάν πρόκειται για τη Γαλλία) εάν μια κυβέρνηση δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς για τους Ισπανούς η Μαδρίτη υποτίθεται ότι θα εφάρμοζε μεταρρυθμίσεις που θα ισοδυναμούσαν με το 1,2% του ισπανικού ΑΕΠ, ωστόσο η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει την παραμικρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να πιάσει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2015. «Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τον στόχο ελλείμματος 4,2% το 2015», είπε ο κ. Ντε Γκίντος μετά τη συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Αυτό θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε πολύ καλή θέση ώστε να πετύχουμε τον στόχο και το 2016», προσέθεσε.

Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί δεν πείστηκε και ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να παρουσιάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα αμέσως μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση Ραχόι είχε υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 πολύ νωρίτερα από την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου με την ελπίδα ότι αυτός θα εγκρινόταν εύκολα και δεν θα αποτελούσε «αγκάθι» για την κυβέρνηση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο κ. Ντε Γκίντος υποστήριξε πως η διαφορά στις προβλέψεις για το έλλειμμα του 2016 οφείλεται στη διαφορά για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας μεταξύ Μαδρίτης και Βρυξελλών.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3% το 2016, ενώ η Κομισιόν δεν είναι τόσο αισιόδοξη, εκτιμώντας ανάπτυξη 2,6%. Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά στην πρόβλεψη για την ανάπτυξη δεν είναι τόσο σημαντική για να δικαιολογεί διαφορά της τάξεως του 0,7% στον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Facebook Comments