Όχι, είπε η Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον στην εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού που προώθησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καταφέρνοντάς του ένα σημαντικό πλήγμα.

Ως φαίνεται, η χθεσινή ημέρα δεν ήταν ιδιαίτερα καλή για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αφού ο Ρούπερτ Μέρντοχ, μεγιστάνας των ΜΜΕ και ιδρυτής της News Corp, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι «πραγματικά μαύρος πρόεδρος», επαινώντας ταυτόχρονα τον Μπεν Κάρσον, υποψήφιο για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και τη σύζυγό του Κάντι.

Για την κυρία Κλίντον έχει φτάσει η εποχή του φλερτ με την προοδευτική βάση του κόμματος. Η κίνησή της, εξάλλου, αφήνει τον Αμερικανό πρόεδρο σε ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση, καθώς θα αναγκαστεί να παρακολουθήσει τους τηλεοπτικούς διαξιφισμούς των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών, χωρίς κανείς από τους βασικούς πρωταγωνιστές να έχει την πρόθεση να υπεραμυνθεί της συμφωνίας. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι αποτελεί ένα σημαντικό σημείο της παρακαταθήκης που αφήνει πίσω του ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού, αξίζει να σημειωθεί, έχει προκαλέσει ήδη την οργή των εργατικών συνδικάτων, των περιβαλλοντολόγων και πολλών άλλων παραγόντων που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στον αγώνα διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος. Ομως το ενδιαφέρον, όσον αφορά τη στάση που τήρησε η Χίλαρι Κλίντον, έγκειται στο ότι αποτελεί πλήρη μεταστροφή από αυτήν που τήρησε ως υπ. Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή της επί του θέματος, αναφέρει: «Αναγνωρίζω τη σκληρή δουλειά του προέδρου Ομπάμα και της ομάδας του, όπως, εξάλλου, και τα μεγάλα βήματα που έκαναν. Αλλά ο πήχυς εδώ βρίσκεται πολύ ψηλά και με βάση αυτά που είδα, δεν πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία τον προσεγγίζει». Η αλήθεια είναι ότι η στάση που τηρεί διακυμαίνεται αναλόγως του πολιτικού ημερολογίου. Ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ της βορειοαμερικανικής συμφωνίας του συζύγου της.

Αυτή της η στάση άρχισε να χαλαρώνει όταν, ως γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, ψήφισε υπέρ των εμπορικών συμφωνιών με Χιλή, Σιγκαπούρη, Ομάν και Μαρόκο, αλλά αντιτάχθηκε στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής, ενώ το 2007 χαρακτήρισε λάθος τη συμφωνία Βόρειας Αμερικής με τον Καναδά και το Μεξικό και ζήτησε να παγώσει. Επίσης αντιτάχθηκε σε συμφωνίες με την Κορέα, την Κολομβία και τον Παναμά, ενώ τον Ιούλιο του 2011, ως υπ. Εξωτερικών, χαρακτήρισε τις τρεις αυτές συμφωνίες κομβικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, ενώ παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των κρατών του Ειρηνικού χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «χρυσό πρότυπο των εμπορικών συμφωνιών».

Τέλος, σύμφωνα με τους συμβούλους της, τώρα η Κλίντον πρέπει να είναι προσεκτικότερη στις κρίσεις της όσον αφορά τον πρόεδρο Ομπάμα, ιδιαίτερα καθώς στηρίζεται στους ίδιους ψηφοφόρους (Αφροαμερικανούς, ισπανόφωνους, γυναίκες και νεότερες ηλικίες) που εξέλεξαν δύο φορές τον σημερινό Αμερικανό πρόεδρο.

Facebook Comments