Τη μορφή διευρυμένου «χαρατσιού» λαμβάνει ο νέος φόρος στα ακίνητα – που θα ισχύσει από το 2014 – κατά την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, την οποία έθεσε στο «τραπέζι» κατά τη σημερινή συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής.

Ο φόρος δεν θα αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, αλλά θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά – είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου, είτε εκτός σχεδίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος φόρος θα έχει ως «πρότυπο» το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ως προς τον τρόπο εφαρμογής του, αλλά εκτιμάται πως θα είναι – σε σημαντικό βαθμό – μειωμένος.

Πράδειγμα: Εάν ο φορολογούμενος κατέχει ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών και πληρώνει «χαράτσι» 500 ευρώ, με τον νέο φόρο, θα πληρώσει περίπου 200 ευρώ.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής αρκετά χαμηλότερων συντελεστών και διευρυμένων κριτηρίων για τη φορολογία των εντός σχεδίου ακινήτων. Επίσης, οι εν λόγω συντελεστές θα εφαρμόζονται επί της αντικειμενικής αξίας και όχι επί των τετραγωνικών όπως ισχύει σήμερα με το «χαράτσι», μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτή ήταν η πρόταση που παρουσιάσθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που απαρτίζουν τη διακομματική επιτροπή και όπου δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συλλογή όλων των στοιχείων για την έκταση των αγροτεμαχίων, προκειμένου να μπορούν να γίνουν υπολογισμοί για το ύψος των εσόδων που θα αντληθούν από αυτά. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει και νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

ΠαΣοΚ

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκε το ΠαΣοΚ την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, εκφράζοντας, πάντως, ικανοποίηση για την παρουσίαση της πρότασης «μετά από κυοφορία πολλών μηνών», το ΠαΣοΚ τηρεί επιφυλάξεις μέχρι το υπουργείο να παρουσιάσει την πρότασή του και γραπτά και μάλιστα με παραδείγματα.

Κατά τα λοιπά, χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός ότι στην πρόταση του υπουργείου έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις του κόμματος, που έχουν ως κοινό παρανομαστή την αρχη της φορολογικής δικαιοσύνης.

Σχετικά δε με το «χαράτσι» αναφέρουν: «Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το ΕΕΤΗΔΕ ήταν ένα αναγκαίο προσωρινό μέτρο που απέδωσε αποτελέσματα και τώρα, με δημοσιονομική ασφάλεια, μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση για ενιαίο φόρο ακινήτων».

Facebook Comments