Η βελτίωση της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η μείωση των κινδύνων στην Ευρώπη, δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει η UBS σε νέα της έκθεση στην οποία αυξάνει τους στόχους της για της πανευρωπαϊκή αγορά.

Όπως επισημαίνει, ο στόχο για το τέλος του 2013 για τον πανευρωπαϊκό δείκτης STOXX Europe 600 αυξάνεται στις 325 μονάδες από 290 μονάδες πριν, και για τον FTSE 100 του Λονδίνου σε 7.000 μονάδες από 6.300 μονάδες πριν, δηλαδή βλέπει 8% και 7% περαιτέρω άνοδο, αντίστοιχα, από τα σημερινά επίπεδα.

Για τον Stoxx Europe 600, η UBS αυξάνει τη δίκαιη τιμή για τον δείκτη τιμή προς κέρδη (P/e) από 12 σε 13,6 (που είναι ο μέσος όρος 25-ετών), καθώς η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει σημάδια βελτίωσης και οι κίνδυνοι στην Ευρώπη είναι πιο συγκρατημένοι.

Σε ένα σκηνικό καλύτερης (αν και ακόμη υποτονικής) ανάπτυξης και μειωμένων κινδύνων, η UBS εκτιμά πως οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα πλησιάζουν τα επίπεδα της μέσης του τρέχοντος οικονομικού κύκλου.

Η FED ρίχνει τα χρηματιστήρια

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν δει την πτώση του FTSE κατά 4% λόγω των φόβων ότι η αμερικανική Federal Reserve μπορεί να επιβραδύνει σύντομα το πρόγραμμα αγοράς assets αυξάνοντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων, και θα χτυπήσει τις υψηλής απόδοσης αμυντικές μετοχές που οδήγησαν τις αγορές όλο και υψηλότερα μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, οι αναλυτές της UBS δεν εκτιμούν πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα αποτελέσει απειλή για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.

Όπως τονίζουν, η τρέχουσα διόρθωση οδηγείται από την ταχύτητα της κίνησης των αποδόσεων των ομολόγων – οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αυξήθηκαν 50 μονάδες βάσης μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης, και όχι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

Αναμένοντας την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων

Η σταδιακή ανάπτυξη με γνώμονα την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων από αυτά τα χαμηλά επίπεδα σημαίνει πιθανότατα υψηλότερους και όχι χαμηλότερους δείκτες p/e, όπως υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα και με την Goldman Sachs, ότι κι αν συμβεί με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Η Goldman τονίζει ότι αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει τις μετοχές, και προσθέτει ότι βρίσκει μια θετική σχέση μεταξύ των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και των μετοχών της Ευρώπης.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments