Συνάντηση με τον φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Καϊτάνεν έχει ο Πρωθυπουργός στο Ελσίνκι, όπου αύριο θα  μιλήσει σε οικονομικό φόρουμ με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη – Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη». Από το Grexit στο Grecovery η Ελλάδα, ανάφερει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Helsingin Sanoat με αφορμή την επίσκεψή του στη Φινλανδία.

«Τώρα πια κανείς δεν πιστεύει στην επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή», δηλώνει στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς και επισημαίνει ότι πλέον «έχουμε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην χώρα», «η προσαρμογή της δημόσιας οικονομίας προχωρά με τον ρυθμό που έχουν ορίσει οι πιστωτές ενώ το δημόσιο έλλειμμα συρρικνώνεται με ταχύτητα πρωτόγνωρη».

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει πάντως πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένας κοινωνικός εφιάλτης, σημειώνοντας ότι «το 2013 θα είναι το δυσμενέστερο όλων», εκτιμά ωστόσο ότι από του χρόνου η οικονομία θα παρουσιάσει ελαφρά ανάκαμψη.

«Οι Έλληνες δεν είναι φασίστες, έχουν μόνο χάσει την ελπίδα τους. Οι άνθρωποι χρειάζεται να πιστέψουν ότι οι θυσίες τους θα αποφέρουν καρπούς», τονίζει αναφερόμενος στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός είναι προσεκτικός όταν σχολιάζει το σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, θεωρεί ότι τα μέτρα των Βρυξελλών επιδέχονται βελτίωσης και ότι παράλληλα με τις περικοπές, θα έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Το χειρότερο», σημειώνει, «θα ήταν να μην υπάρξει ανάκαμψη μετά από τις θυσίες που έχουν κάνει οι άνθρωποι».

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ακόμη ακλόνητος θιασώτης της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, επισημαίνοντας το κοινό νόμισμα προϋποθέτει κοινή οικονομική πολιτική, εκτιμά πως  η τραπεζική ένωση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και λέει «ναι» στα ευρωομόλογα, διευκρίνζοντας ταυτόχρονα πως «η ώρα τους δεν είναι τώρα, αλλά μετά την κρίση»

Στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει αύριο το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εκτός από τον κ. Σαμαρά, συμμετέχουν οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Φινλανδίας Γίρκι Καϊτάνεν και της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Facebook Comments