Ανάμικτα συναισθήματα δικαίωσης και οργής προκάλεσε στους Έλληνες η έκθεση του ΔΝΤ που αναφέρει ότι το ταμείο έσφαλε στην υλοποίηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας επιβάλλοντας σκληρά μέτρα λιτότητας. Η οργή ήταν αισθητή στους δρόμους της Αθήνας όπου ένα στα τρία καταστήματα έχουν κλείσει και άνεργοι ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια.
  

“Αλήθεια; ευχαριστούμε για την ενημέρωση αλλά δεν τους συγχωρούμε”, είπε ο 59χρονος Απόστολος Τρικαλινός που εργάζεται στην αποκομιδή σκουπιδιών και έχει δύο παιδιά. “Ας μην γελιόμαστε, αυτοί δεν θα μας δώσουν τίποτα πίσω. Λυπάμαι για όλους αυτούς που έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Αυτοί δεν γυρίζουν πίσω. Πώς θα τους φέρουν πίσω τώρα;”.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε την Πέμπτη ότι υποεκτίμησε σημαντικά τις επιπτώσεις που είχαν στην οικονομία οι περικοπές δαπανών και η αύξηση της φορολογίας οδηγώντας σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές χώρας σε περίοδο ειρήνης.

Η έκθεση, που ανατρέχει στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά πόσο χρέος θα μπορούσε να αντέξει η χώρα και ότι θα έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο ώστε η αναδιάρθρωσή του να γίνει νωρίτερα.

Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισε επίσημα η καταγραφή της, στο 27% και στο 60% στους νέους, με το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών να έχει περικοπεί κατά το ένα τρίτο.

“Το ΔΝΤ ομολογεί το έγκλημά του”, αναφέρει η αριστερή εφημερίδα Αυγή στο πρωτοσέλιδό της. Τα Νέα έχουν τίτλο “Κάναμε λάθος με τη λιτότητα”.

Στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η παραδοχή των ευθυνών μπορεί να ωφελήσει την χώρα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να πετύχει περαιτέρω μείωση του χρέους και να μην λάβει επιπλέον μέτρα.

“Είναι θετικό το γεγονός ότι η έκθεση αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη στο πρόγραμμα της Ελλάδας στο παρελθόν και ευχόμαστε ότι δεν επαναληφθούν στο μέλλον ώστε να χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα”, είπε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. “Η χρονική επέκταση του προγράμματος κατά δύο έτη, 2015-16, και η ρήτρα ύφεσης είναι διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν μετά τα σφάλματα που έγιναν”, πρόσθεσε.
  

“ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ”

Η έκθεση αποτελεί ένα είδος δικαίωση για αρκετούς Έλληνες πολιτικούς που επί σειρά ετών εξέφραζαν την διαφωνία τους για τα σκληρά μέτρα που αναγκάζονταν να υπογράψουν, υπό την απειλή πιθανής ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.

“Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας”, είπε στο Reuters ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Βενιζέλος διαπραγματεύτηκε το δεύτερο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα το 2012 από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, διαφωνώντας δημόσια με την τρόικα σε τουλάχιστον μία περίπτωση. Ο προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου που διαπραγματεύτηκε το πρώτο μνημόνιο δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Και άλλοι αξιωματούχοι νιώθουν ότι τελικά οι θέσεις τους δικαιώθηκαν.

“Αισθάνομαι δικαιωμένος όπως και οι περισσότεροι Έλληνες που ένιωσαν ότι τιμωρήθηκαν περισσότερο από ότι τους άξιζε”, είπε ο Παντελής Καψής, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Αναλυτές είπαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε επωφεληθεί στο μέλλον κατά τις διαπραγματεύσεις του με το ΔΝΤ και την ΕΕ.

“Γίνεται πιο εύκολο για την ελληνική κυβέρνηση να επιβραδύνει όλα αυτά τα μέτρα που έχουν οδηγήσει σε έξι χρόνια ύφεσης και ανεργία ρεκόρ”, είπε ο Θεόδωρος Κουλουμπής του ΕΛΙΑΜΕΠ. “Είναι σαν να πηγαίνεις στον γιατρό που σου κάνει θεραπεία για τον καρκίνο ενώ έχεις πάρκινσον και να σου λέει, συγγνώμη”.

Η αυτοκριτική του ΔΝΤ ίσως απαλύνει τις πληγές που έχει δεχθεί η αξιοπιστία της χώρας αλλά και οι κατηγορίες ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους.

Facebook Comments