Σε συνάντηση κλήθηκε από την τρόικα η Ένωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), σχετικά με τη διαδικασία εξωδικαστικού διακανονισμού και παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναζήτηση πρακτικών λύσεων για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της καταναλωτικής οργάνωσης, «στη συνάντηση είχαν κληθεί εκπρόσωποι του υπουργείου Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία, όμως, τελικά δεν προσήλθε».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έκθεσε την κατάσταση της υπερχρέωσης στη χώρα μας, την εμπειρία της από τη διαχείριση του προβλήματος, την εμπειρία της από τις ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το θέμα, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις, που της τέθηκαν και, τέλος, κατέθεσε υπόμνημα, με συγκεκριμένες προτάσεις, σχετικά με βελτιώσεις ν.3869/2010, αναδιαρθρώσεις δανείων, διαγραφή υπό προϋποθέσεις καταναλωτικών δανείων, διαγραφή των ενυπόθηκων χρεών, κατά το μέρος που υπερβαίνουν την αξία της κατοικίας και αποτελεσματικές ρυθμίσεις για ανέργους και ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 5 Ιουνίου, η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετείχε στην ακρόαση των φορέων από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σχετικά με το νομοσχέδιο για τους ενήμερους δανειολήπτες και τις αλλαγές στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΠΟΙΖΩ επανέλαβε τη θέση της στα μέλη της Επιτροπής «ότι απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών θα υπαχθεί στις ρυθμίσεις αυτές, καθώς είναι περισσότερο από εμφανές ότι η σώρευση όλων αυτών των προϋποθέσεων αφήνει εκτός την πλειοψηφία των δανειοληπτών. Άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών μπορούσαν να δώσουν στοιχεία, σχετικά με το πόσους δανειολήπτες τελικά αφορούν οι ρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της, σχετικά με τις βελτιώσεις του προγράμματος, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

– Να υπαχθούν και τα καταγγελμένα δάνεια, καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης.

– Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση και οι μικροεπιχειρηματίες. – To προνομιακό επιτόκιο να ισχύει για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες και για τους ανέργους η άτοκη περίοδος χάριτος να επεκταθεί σε όλη την τετραετία.

– Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και των πιστωτικών καρτών να μειωθούν στο νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο (σήμερα 6,5%).

– Επέκταση της αναστολής των πλειστηριασμών για όλα τα νοικοκυριά για 3 έτη. Σχετικά με τις αλλαγές με το ν. 3869/2010, αν και, σε γενικές γραμμές, όπως επισημαίνει, οι τροποποιήσεις βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε υπόμνημα με 12 σημεία, που χρήζουν αλλαγής και περαιτέρω επεξεργασίας.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι:

– Η συμπερίληψη των μικροεπιχειρηματιών στις διατάξεις του νόμου. – Η διατήρηση και ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως υποχρεωτικού. – Η απαλοιφή των κατώτατων ορίων ποσών, που ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλει, μέχρι την εκδίκαση της αίτησης.

– Η πρόβλεψη για το ακατάσχετο καταθετικών λογαριασμών μέχρι κάποιο ποσό (2.000 ευρώ).

– Η αύξηση, στην ουσία, στα έτη της περιόδου ρύθμισης, που σήμερα είναι τέσσερα. – Αρκετές νομοτεχνικές ατέλειες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσχερέστερη εφαρμογή του νόμου.

Facebook Comments