Η επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών και η πτώση των τιμών των μετάλλων θέτουν νέες προκλήσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν μέσω ορισμένων αλλαγών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, στη Λίμα του Περού.

Οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές θέτουν νέους κινδύνους στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωζώνη θα αποδειχθεί «δυνατή» και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, όπως ακριβώς στοχεύαμε.

Ο Ντράγκι βέβαια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι για να καταστεί εφικτός ο άνωθεν προγραμματισμός, απαιτούνται ορισμένες αλλαγές στη νομισματική πολιτική. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, προσαρμόζοντας είτε το μέγεθος, είτε τη σύνθεση είτε και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς ομολόγων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να μην επαναπαυτούν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, που θα καταστήσουν τις εθνικές οικονομίες ανθεκτικές έναντι των εξωτερικών κινδύνων.

Facebook Comments