«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν βρει πάτο με τις ενδείξεις για ισχυρή άνοδο το 2016 να είναι ορατές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Mohammed Al Sada.

Η παραγωγή από τις εκτός του ΟΠΕΚ χώρες, σημείωσε σημαντική πτώση το 2015 και είναι πιθανό ότι η τάση μείωσης θα διατηρηθεί και το 2016, σύμφωνα με τον Al Sada. Οι προοπτικές για τις χώρες του ΟΠΕΚ δείχνουν να είναι θετικότερες, καθώς η ζήτηση τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναδυόμενες οικονομίες, είναι αυξημένη.

Οι τρέχουσες τιμές του μαύρου χρυσού, έχουν οδηγήσει τις πετρελαϊκές εταιρίες στην ακύρωση επενδυτικών projects κατά 20% σε σχέση με τα $650 δισ. του 2014. Αυτό θα έχει ως επίπτωση σημαντικές ελλείψεις στην παραγωγή.

Το πετρέλαιο τύπου Brent έχει υποχωρήσει 8,2% για το 2015 και 41% στους τελευταίους 12 μήνες. Εντός των επομένων ημερών, εκπρόσωποι των χωρών του ΟΠΕΚ αλλά και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, αναμένεται να συναντηθούν για να συζητήσουν σχετικά με τις εξελίξεις της αγοράς ενέργειας.

*Σχόλιο ForexReport.gr: Είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος το γεγονός ότι η Goldman Sachs στο τέλος της περασμένης εβδομάδας επανέλαβε την πρόβλεψή της για πετρέλαιο στα $20. Είμαστε σίγουροι ότι η GS δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πάει κόντρα στο ΟΠΕΚ του οποίου φυσικά αποτελεί και πελάτης. Αυτό και μόνο μπορεί ως ένα βαθμό να δικαιολογήσει την επιμονή της σε ένα στόχο που είναι ανέφικτος.

Οι πράξεις και οι ενέργειες κυβερνήσεων, κρατικών τραπεζών και άλλων εμπλεκομένων στις αγορές, έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς συνθήκες οι οποίες σε πολλούς τομείς είναι φούσκες έτοιμες να εκραγούν.

«Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες κινδυνεύουν να βάλουν την παγκόσμια οικονομία σε μια νέα κρίση, εξαιτίας των τεράστιων εταιρικών χρεών. Οι μεγάλες εταιρίες των αναδυόμενων οικονομιών είναι υπερ-δανεισμένες με το συνολικό χρέος να είναι στα $3 τρισ. 400% υψηλότερο από το 2004. Αυτά τα επίπεδα υπερ-δανεισμού, απειλούν να οδηγήσουν σε μια σειρά χρεοκοπιών που θα θέσουν την ήδη αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη, σε συναγερμό», τονίζει το ΔΝΤ.

«Ο κόσμος εισέρχεται στο τελευταίο επεισόδιο μιας τριλογίας χρέους», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΟΕ, Andy Haldane.

«Υπάρχει ανάγκη τόνωσης των δημοσίων δαπανών στις αναπτυγμένες χώρες προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η καταστροφική επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας που προκαλείται από την επιμονή στη λιτότητα», δηλώνει ο βραχίονας για το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη, των Ηνωμένων Εθνών.

«Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κινείται κάτω από βασικούς δείκτες αναφοράς και από τις πραγματικές δυνατότητες παραγωγής και αυτό αυξάνει κατακόρυφα της πιθανότητες επιστροφής στην ύφεση εντός του 2016. Η παγκόσμια οικονομία έχει ένα πολύ σημαντικό αρνητικό παραγωγικό gap, το οποίο διευρύνεται διαρκώς και μας κάνει να αναρωτιούμαστε αν τελικά η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει να ξεφύγει από τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του 2008», τονίζει ο κορυφαίος οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter.

Η απάντηση των αναδυόμενων οικονομιών στην άνοδο του USD

Πέντε από τους μεγαλύτερους κατόχους αμερικανικών ομολόγων έχουν προχωρήσει σε συντονισμένες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, με τις πωλήσεις να εντείνονται μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για τις: Κίνα, Ρωσία, Νορβηγία, Βραζιλία και Ταϊβάν. Οι συνολικές πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τα $123 δισ.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια από τις χώρες αυτές για «αντίποινα» στα νομισματικά σχέδια της Fed. Η άνοδος του δολαρίου έχει προκαλέσει τεράστια εκροή κεφαλαίων από τις χώρες αυτές με αποτέλεσμα την οικονομική τους αποσταθεροποίηση. Οι συντονισμένες πωλήσεις ομολόγων στοχεύουν στο να αναγκάσουν τη Fed να προβεί σε ένα άτυπο μη δημοσιευμένο QE, που θα αποδυναμώσει το δολάριο.

Ο πόλεμος Αμερικής και όλων των υπολοίπων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε σύντομα και νέα κορύφωση σε άλλο «πεδίο βολής».

Facebook Comments