Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιδιώξει να αυξήσει τις νέες χορηγήσεις δανείων στην Ελλάδα στα 3 δισ. ευρώ ετησίως από 2 δισ. ευρώ και θα στείλει μία μεγαλύτερη ομάδα (στελεχών της) στη χώρα, δήλωσε ο Πρόεδρός της Βέρνερ Χόιερ στο πρακτορείο Bloomberg.

«Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε σημαντικά, εάν αναπτυχθούν προγράμματα οικονομικά ευέλικτα και βιώσιμα», σημείωσε ο Χόιερ στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα, προσθέτοντας ότι αυτά μπορεί να αφορούν από τον τομέα της καινοτομίας έως του τουρισμού, αλλά θα πρέπει να είναι ανταποδοτικά.

Το επενδυτικό σχέδιο υποδομής της ΕΕ θα έχει πετύχει περί το 15% του στόχου του μέχρι το τέλος του έτους, μολονότι η οργάνωσή του παραμένει ατελής, δήλωσε ο Χόιερ στο Bloomberg.

Το «σχέδιο Γιούνκερ» αποσκοπεί στην αποδέσμευση κονδυλίων έως και 315 δισ ευρώ (358 δισ δολαρίων) μέχρι το τέλος του 2017 για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες δεν θα ήταν εύκολο να χρηματοδοτηθούν. Η επιτροπή Επενδύσεων του προγράμματος δεν έχει ακόμη συσταθεί και ο διευθύνων σύμβουλός του αναμένει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι πιθανόν να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, διευκρινίζει ο Χόιερ.

Οπότε η δομή δεν είναι έτοιμη ακόμη και παρ’ όλα’ αυτά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε αποδεσμεύσει 50 δις ευρώ για επιπλέον επενδύσεις.

«Έχουμε ήδη προχωρήσει αρκετά με το σχέδιο Γιούνκερ», συνεχίζει. Επί του παρόντος, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βάζει τα επενδυτικά σχέδια στον ισολογισμό της, ελπίζοντας να «τα μεταφέρει κάποια στιγμή κάτω από τη ομπρέλα του σχεδίου Γιούνκερ», δήλωσε ο Χόιερ που σχολίασε χαρακτηριστικά: «Χτυπήστε ξύλο, πάει καλά όλο αυτό προς το παρόν».

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα υλοποιήσει το σχέδιο Γιούνκερ, επιδιώκει να μοχλεύσει ένα βασικό κεφάλαιο 16 δισ. ευρώ, αποτελούμενο από εγγυήσεις της ΕΕ, και 5 δισ. ευρώ από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αναφέρεται. 

Facebook Comments