Δεκάδες ευεργετικές διατάξεις (ρυθμίσεις Στρατούλη ν.4331/2015) που έδιναν ανάσα σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους, καταργούνται, σύμφωνα με διατάξεις που προστέθηκαν στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, καταργεί την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων ύψους 260 ευρώ σε 20 με 30.000 ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

Επίσης καταργεί τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

Καταργεί επιπλέον την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

Επιπροσθέτως, προστέθηκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 100.000 ευρώ το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, πάνω από το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Αντίστοιχα αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ το ληξιπρόθεσμο (άνω των τεσσάρων μηνών) χρέος προς το δημόσιο, το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών*.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη – προσθήκη προβλέπεται ότι σε έναν ενιαίο λογαριασμό που θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του δημοσίου.

Ο “Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου” όπως θα ονομάζεται, θα συσταθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου. Μέσω αυτού ο υπουργός Οικονομικών, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και νέες διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό.

Μεταξύ άλλων αλλάζει ο τρόπος καταβολής των κατώτατων ορίων στο Δημόσιο, ώστε αυτά να δίδονται μόνο στα 67 για όσους αποχωρούν από 1/7/2015 και στο εξής. Οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν συντάξεις με βάση τις εισφορές τους. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (67% και άνω κ.ά.), καθώς και συντάξεις χηρείας.

Σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου από τις συναρμόδιες επιτροπές με την ακρόαση φορέων μέχρι και την Τετάρτη.

Την Πέμπτη το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου και την Παρασκευή η συζήτηση επί των άρθρων που θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση τους. 

Facebook Comments