Η αμερικανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στο θέμα της χρεοκοπίας του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται ανώνυμη πηγή. Αμερικανοί και αξιωματούχοι από το Πουέρτο Ρίκο εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων, τα οποία θα διαχειρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που ελπίζουν ότι θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους του νησιού, ύψους 73 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την υπό συζήτηση πρόταση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα διαχειρίζεται ειδικό λογαριασμό που θα περιέχει ένα μέρος τουλάχιστον των φορολογικών εσόδων του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal. Τα χρήματα αυτού του ειδικού λογαριασμού θα χρησιμοποιούνται ώστε να πληρώνονται οι κάτοχοι του νέου ομολόγου, το οποίο θα αντικαταστήσει τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα.

Οσοι είχαν επενδύσει σε ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο αναμένεται ότι θα χάσουν τμήμα των χρημάτων τους, ωστόσο θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποπληρωθούν απ’ ό,τι πριν. Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να διασώσουν οικονομικά το Πουέρτο Ρίκο και ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία υποχρέωση εκ μέρους της κυβέρνησης του νησιού της Καραϊβικής. «Η κυβέρνηση έχει (σχηματίσει) μια ομάδα που θα αξιολογήσει τις δημοσιονομικές προοπτικές του Πουέρτο Ρίκο και θα παράσχει τεχνική εξειδίκευση καθώς (η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο) θα εργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές της προκλήσεις», δήλωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η έκδοση των νέων ομολόγων και η αντικατάσταση των παλιών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Πουέρτο Ρίκο, η οικονομία του οποίου βρίσκεται σε ύφεση από το 2006. Οι κάτοχοι των ομολόγων του νησιού δεν αντέδρασαν καλά όταν ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του και πρότεινε αναδιάρθρωσή του, που περιλαμβάνει σημαντικές ζημίες για τους ομολογιούχους. Ομως και η εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης στην υπόθεση δεν αποτελεί απαραίτητα καλό νέο για τους κατόχους ομολόγων του Πουέρτο Ρίκο.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τους επενδυτές το ύψος της απομείωσης που είναι διατεθειμένοι να υποστούν στην επένδυσή τους. Απλώς θα τους ανακοινώσει πόσα θα πάρουν εάν δεχτούν την πρόταση, λέει στο Bloomberg ο κ. Ματ Ντάλτον, διευθύνων σύμβουλος της Belle Haven Investments στη Νέα Υόρκη. «Οι ομολογιούχοι θα δεχτούν πλήγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι σαν να προσκαλείς τον λύκο μέσα στο κοτέτσι», λέει ο κ. Ντάλτον. Σύμφωνα όμως με τον κ. Ντάνιελ Σολάντερ, διαχειριστή στη Lord Abbett στο Νιου Τζέρσι, η εμπλοκή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι «θετικό σημάδι, ωστόσο πρέπει να λυθούν πολλά ζητήματα ώστε να αποφασίσουμε αν θα είναι καλή η συμφωνία».

Facebook Comments