Τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα παραμείνουν σε ισχύ οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Το 81% των 16 οικονομολόγων που ερωτήθηκαν έκριναν πως οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για άρση των capital controls έως τις αρχές του επόμενου έτους είναι υπερβολικά αισιόδοξες, καθώς θα χρειαστεί να μεσολαβήσει χρόνος μετά την ανακεφαλαιοποίηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διενεργεί η ΕΚΤ για να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Με βάση το νέο Μνημόνιο, οι εταίροι θα προσφέρουν έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων, με τραπεζικές πηγές να δηλώνουν πάντως στο πρακτορείο Reuters πως το τελικό κόστος θα είναι κάτω από το φράγμα των 20 δισεκ. ευρώ.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση, τοποθετώντας το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης στα 18 δισεκατομμύρια.

Το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος κατά τις τριήμερες επαφές που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση με τους επικεφαλής των αποστολών των δανειστών από αύριο Τρίτη έως και την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Οι ευρωπαίοι εταίροι και η ελληνική πλευρά επιθυμούν ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, η οποία επιτρέπει «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που θα έπληττε βαρύτατα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Facebook Comments