Αρνητικά αντέδρασαν χθες οι επενδυτές στα σχέδια της διοίκησης της Credit Suisse να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6,3 δισ. δολαρίων, ώστε να καλύψει τις νέες υψηλότερες απαιτήσεις των ελβετικών αρχών.

Παράλληλα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας, Τιντιάνε Τιάμ, ανακοίνωσε το σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας βάσει του οποίου το βάρος θα μεταφερθεί από τον επενδυτικό βραχίονα στη μονάδα διαχείρισης πλούτου. Ο κ. Τιάμ τόνισε ότι στο μέλλον η Credit Suisse θα βασιστεί περισσότερο στην Ασία και γενικότερα θα οργανωθεί με βάση τις γεωγραφικές διαιρέσεις.

Ωστόσο ο κ. Τιάμ δεν εξήγησε με ποιο τρόπο θα πετύχει διπλασιασμό της κερδοφορίας στην Ασία, ενώ αρνήθηκε να δώσει στόχο κερδοφορίας, λέγοντας ότι μόνο ένας «τρελός» θα δεσμευόταν για κάτι το οποίο δεν ελέγχει. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε μέχρι και κατά 5,2%. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δομής της η Credit Suisse σκοπεύει να διαχωρίσει τη μονάδα της Ελβετίας από την υπόλοιπη τράπεζα πιθανώς εξαιτίας της πρόθεσης των ελβετικών κανονιστικών αρχών να αυξήσουν το ποσοστό μόχλευσης της τράπεζας στο 5%.

Η τράπεζα σκοπεύει να πουλήσει το 20% με 30% της ελβετικής μονάδας μέσω της εισόδου της στο χρηματιστήριο, πιθανότατα το 2018. Υπολογίζει δε ότι η πώληση των μετοχών θα μπορούσε να της αποφέρει ποσό μεταξύ 2 δισ. ελβετικών φράγκων και 4 δισ.

Facebook Comments