Ο Αρθρογράφος  The Telegraph με το όνομα Ambrose Evans Pritchard αλλά και o γνωστός  Αμερικάνος οικονομολόγος Μπεν Μπερνάνκε συμφωνούν μεταξύ τους στο εξής. Ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης του Ευρώ είναι κατά κύριο λόγο τα τεράστια πλεονάσματα που τρέχει η Γερμανία εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία δημιουργούν ελλείμματα στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχοντας ρημάξει τις οικονομίες του Ευρωπαϊκού νότου. 

Ασχέτως βέβαια αν ο πρώτος αναφέρεται σε πλεόνασμα του ισοζυγίου πληρωμών και ο δεύτερος σε  πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η Γερμανία τρέχει εδώ και χρόνια δίδυμα πλεονάσματα κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών συνθηκών. Ειδικά το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο τρέχει η Γερμανία εδώ και πέντε χρόνια παραβαίνει Ευρωπαϊκό νόμο που έχει θεσπίσει οροφή στο πλεόνασμα αυτό προκειμένου να μην δημιουργούνται οικονομικές ανισορροπίες.

Η Γερμανία όχι μονάχα δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της κομισιόν για μείωση του και αύξηση της κατανάλωσης αλλά δυναμικά επιδιώκει την διόγκωση των δίδυμων πλεονασμάτων. Και αυτό το κάνει διατηρώντας με κάθε τρόπο την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι μισθοί δεν ανέβηκαν σε σχέση με το κόστος ζωής. Αυτό μας δείχνει ότι το πλεόνασμα δεν το καρπώνεται ο Γερμανικός λαός αλλά οι βιομήχανοι και φυσικά το Γερμανικό κράτος το οποίο έχει τη δυνατότητα να δανείζεται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια. Όμως υπάρχει και μία άλλη παράμετρος η οποία κάνει τη Γερμανία ξεχωριστή περίπτωση και αυτή αφορά το μεταναστευτικό.

Οι ενέργειες της καγκελαρίου Μέρκελ κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον της Ευρώπης και του Γερμανικού λαού απέβησαν. Το περασμένο καλοκαίρι αναστέλλοντας ηχηρά την συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου μεταναστευτικό πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι μετανάστες αυτοί που πέρασαν τα Ευρωπαϊκά σύνορα από την Τουρκία προκειμένου να φτάσουν στην Γερμανία για να βρουν τον παράδεισο που τους έταξε η Μέρκελ αυτό που θα κάνουν είναι να εγγυηθούν τα εξής.

1ον Οι Μισθοί στην Γερμανία θα παραμείνουν στα επίπεδα που βρίσκονται γιατί αυτό συμφέρει τους Γερμανούς βιομήχανους.

2ον Σταθεροί μισθοί σημαίνουν και επίπεδα κατανάλωσης τα οποία επίσης δεν θα ανέβουν. Επίσης αν οι μισθοί αυτοί λαμβάνονται από ξένους μετανάστες θα έχουμε επί πλέον εξαγωγή αγοραστικής δύναμης σε χώρες εκτός Ευρώπης.

3ον Η Γερμανία θα εξακολουθήσει να τρέχει υψηλά πλεονάσματα αποσταθεροποιώντας τον Ευρωπαϊκό νότο και κατά παράβαση των Ευρωπαϊκών νόμων.

4ον Ο Γερμανικός λαός θα εξακολουθήσει να μην καρπούται από τα πλεονάσματα αυτά. Κατ’ επέκταση ούτε οι νέοι της Ευρώπης οι οποίοι θα μπορούσαν να αναζητήσουν εκεί εργασία με καλλίτερους όρους.

Οι άμεσα ωφελημένοι από τις πολιτικές της Μέρκελ και των συντηρητικών της Γερμανίας φυσικά δεν είναι άλλοι από τους Γερμανούς βιομηχάνους που θα συνεχίσουν να διαλύουν οτιδήποτε έχει απομείνει στην νότια Ευρώπη.

Η οικονομία έχει μηχανισμούς εξισορρόπησης τους οποίους η καγκελάριος έχει σκόπιμα καταργήσει…

Σε μία ομαλή κατάσταση και με την ανεργία σε χαμηλότερα επίπεδα του 5% αυτό που θα γινόταν θα ήταν το να ανέβουν οι μισθοί και η κατανάλωση. Αυτό θα μείωνε το πλεόνασμα της Γερμανίας, θα δημιουργούσε ευκαιρίες για εξαγωγικές εταιρείες του Ευρωπαϊκού νότου στην μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, θα ωφελούσε τον Γερμανό εργαζόμενο αλλά και τον Ευρωπαίο που θα αποφάσιζε να μεταναστεύσει στην χώρα αυτή. Με λίγα λόγια η κατάσταση θα έβρισκε κάποια ισορροπία όπως θα συνέβαινε σε κανονικές οικονομικές συνθήκες. Όμως αυτό το οποίο θα ευνοούσε εκατομμύρια Γερμανούς και Ευρωπαίους ήταν αντίθετο στο πλάνο που οραματίζονται η Μέρκελ και οι Γερμανοί ολιγάρχες για την Ευρώπη. Έτσι δημιούργησαν την μεταναστευτική κρίση συνεπικουρούμενοι από επιμελώς χρηματοδοτούμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αριστερές οργανώσεις αλλά και χειραγωγούμενα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για μια σκόπιμα δημιουργημένη στρέβλωση προκειμένου να αποσταθεροποιηθούν ακόμα περισσότερο οι οικονομίες του νότου οι οποίες παλεύουν να εξέλθουν από την κρίση. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν η διαιώνιση της κρίσης συμφέρει την Γερμανία γιατί κρατάει το Ευρώ σε χαμηλά επίπεδα.

Όταν η Α. Μέρκελ είδε την δημοτικότητα της να βυθίζεται από τις άθλιες πολιτικές της, τρομοκρατημένη στο Ευρωκοινοβούλιο υπερασπίστηκε μαζί με τον Φ. Ολάντ  την απόφαση της να κλείσει τα σύνορα επειδή η συνεχής ροή μεταναστών ενισχύει τα ακροδεξιά κόμματα. Εδώ φαίνεται και το πραγματικό πρόβλημα της Μέρκελ. Δεν βλέπει την καταρράκωση του Γερμανού και Ευρωπαίου εργαζόμενου, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, την εισαγόμενη εγκληματικότητα, το γεγονός ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα αρχίσουν σιγά σιγά να αισθάνονται μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα, την εξαθλίωση των νέων της νότιας Ευρώπης. Τίποτε από όλα αυτά δεν ενδιαφέρει την Μέρκελ. Ούτε καν ο ίδιος της ο λαός. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η παραμονή της στην εξουσία προκειμένου να συνεχίσει το καταστροφικό της  έργο έστω και εάν αυτό σε βάθος δεκαετιών θα επιφέρει την ισλαμοποίηση της Ευρώπης και το τέλος του δυτικού πολιτισμού.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν περίτρανα το γεγονός ότι η Γερμανία με την παρούσα κυβέρνηση αποτελεί τεράστιο Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Όμως δεν ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που εντείνουν το πρόβλημα.

1ον Η απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Στην Ευρώπη υπάρχουν αριστερά κόμματα τα οποία κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για το συμφέρον των νέων εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν ταυτίζεται με την εισροή ξένων αμφιβόλου προελεύσεως μεταναστών οι οποίοι θα προκαλέσουν καθίζηση στις αμοιβές και θα εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τον Ευρωπαίο εργαζόμενο. Όμως χάρη στην χρηματοδότηση που λαμβάνουν από ισχυρά κέντρα αλλά και λόγω μη συνειδητοποιημένων Ευρωπαίων εξακολουθούν να ασκούν επιρροή. Σε κάθε περίπτωση τα «αριστερά» κόμματα στην Ευρώπη αριστερά μόνο κατ’ όνομα έχουν καταντήσει. Και στο όνομα της «αλληλεγγύης προς τους μετανάστες» άνοιξαν οι πύλες σε οτιδήποτε εξτρεμιστικό υπάρχει στον πλανήτη χωρίς κανέναν έλεγχο.

2ον Το ενοχικό κόμπλεξ του μέσου Γερμανού που νομίζει ότι είναι υπεύθυνος για οποιονδήποτε κατατρεγμένο υπάρχει στον πλανήτη. Σε σημείο μάλιστα που να τον κάνει αυτοκαταστροφικό.

3ον Τα αργά αντανακλαστικά των χωρών  που συνορεύουν με την Γερμανία και που δεν έκλεισαν εγκαίρως τα σύνορα τους αλλά ακόμα περισσότερο στην αδυναμία της χώρας μας να ελέγξει τα δικά της θαλάσσια σύνορα. Μάλιστα η Ευρώπη βοήθησε ελάχιστα και με καθυστέρηση (σκόπιμα αραγε?) την χώρα μας στο να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

4ον Τελευταίο αλλά εξ’ ίσου σημαντικό – Η μη τήρηση των Ευρωπαϊκών νόμων και η μη επιβολή κυρώσεων που επέτρεψαν στην Γερμανία να τρέχει επί πέντε ολόκληρα χρόνια τέτοια πλεονάσματα αφήνοντας την ατιμώρητη. Θα έπρεπε να υπάρξουν συνέπειες που να δημιουργήσουν τέτοιο πόνο στην κυβέρνηση Μέρκελ ώστε να σταματήσει άμεσα τον παραλογισμό αυτόν όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Σε άλλες περιπτώσεις και για παραβάσεις από πιο αδύναμες χώρες, οι Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί κινούνται με διαφορετική ταχύτητα.

Συμπέρασμα

Αυτή την στιγμή η Γερμανία με την παρούσα κυβέρνηση της έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη που δεν αφήνει τις οικονομίες του νότου να ανακάμψουν. Και το κατάφερε εκμεταλλευόμενη ανθρωπιστικές κρίσεις σε εμπόλεμες η εξαθλιωμένες χώρες,  δημιουργώντας ανθρωπιστικές κρίσεις και στρεβλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη μην αφήνοντας τους μηχανισμούς εξισορρόπησης που έχει η οικονομία σε ομαλές συνθήκες να λειτουργήσουν. Το αποτέλεσμα όπως είδαμε δεν ωφέλησε ούτε τους ίδιους τους Γερμανούς αλλά μία πολύ μικρή μερίδα ανθρώπων που έχουν συμφέρον από την ανωμαλία αυτή.

Αυτό που επιβάλλεται είναι η αφύπνιση των Ευρωπαϊκών λαών μπροστά στον κίνδυνο εξαθλίωσης τους και διάλυσης του κοινωνικού τους ιστού κυρίως των Γερμανών. Τυχοδιωκτικές κυβερνήσεις όπως αυτή της Μέρκελ πρέπει να τιμωρούνται άμεσα γιατί απειλούν ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα αλλά και την ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη. Επίσης το ότι οι κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από την κρίση δεν ενίστανται όταν δεν τηρούνται οι Ευρωπαϊκοί νόμοι και δεν επιβάλλονται αυτόματα κυρώσεις  σε περιπτώσεις ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία πρέπει επίσης να μας προβληματίσει.

Facebook Comments