Προσγειώνει και άλλο τους στόχους της η Κίνα καθώς πυκνώνουν τα στοιχεία που καταδεικνύουν ραγδαία επιβράδυνση της οικονομικής της ανάπτυξης και καθιστούν ανέφικτο ακόμη και τον ήδη υποβαθμισμένο στόχο του 7% για το 2015.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, δήλωσε ενώπιον της κινεζικής ηγεσίας ότι η οικονομία της χώρας χρειάζεται τώρα ένα ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 6,53%. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να αναπτύσσεται το τρίτο τρίμηνο μόλις κατά 6,9%, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών.

Την είδηση ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που παρακολούθησαν το συνέδριο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Την αναμετέδωσαν, άλλωστε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας αλλά όχι και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αντ’ αυτής, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του κράτους, Ξινχουά, ανέφερε χθες πως η Κίνα θα εκσυγχρονισθεί και θα βελτιώσει το φορολογικό και το δημοσιονομικό της σύστημα μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ παράλληλα θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τους εποπτικούς της μηχανισμούς και θα διευκολύνουν την εξέλιξη των κινεζικών χρηματαγορών. Το εν λόγω πρακτορείο επικαλείτο ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου του, που είχε στόχο τον σχεδιασμό του νέου πενταετούς προγράμματος της χώρας.

Λίγες ημέρες νωρίτερα κι ενώ η κινεζική ηγεσία ετοιμαζόταν για το συνέδριο, την περασμένη Παρασκευή, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια του γουάν για έκτη φορά μέσα στο έτος ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Πεκίνο δεν θα μπορέσει να επιτύχει φέτος τον στόχο του για την ανάπτυξη. Εν όψει, άλλωστε, του συνεδρίου του ΚΚΚ, ο κ. Λι φάνηκε την περασμένη εβδομάδα να προεξοφλεί μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πολύ πιο ραγδαία από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και να προετοιμάζει τη διεθνή κοινότητα για όσα μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Υποστήριξε συγκεκριμένα πως η Κίνα ουδέποτε δήλωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη 7%, αλλά προσέθεσε πως δεν πρέπει να υποτιμώνται οι οικονομικές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα. Την ίδια ημέρα, στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δήλωνε πως η Κίνα θα μπορέσει να διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης από 6% έως 7% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Εν αναμονή, πάντως, των ανακοινώσεων της κινεζικής ηγεσίας, πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι το Πεκίνο θα θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη και όχι τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πάντως θα δρομολογηθούν.

Facebook Comments