Παρά τη σημαντική επιβράδυνση που κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου τον Δεκέμβριο από τα μηδενικά επίπεδα στα οποία τα έχει μειώσει από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης.

Επικαλείται τη συνεχιζόμενη ήπια ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και τη βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, καθώς τα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο ήταν, πάντως, ραγδαία, καθώς η ανάπτυξη περιορίστηκε στο 1,5%, που ωχριά συγκρινόμενο με το 3,9% του δευτέρου τριμήνου. Οφείλεται, ωστόσο, στην απόφαση των αμερικανικών επιχειρήσεων να μειώσουν την παραγωγή προκειμένου να αποτρέψουν μια υπερβολική συσσώρευση αποθεμάτων. Περιόρισαν πράγματι τον όγκο των αποθεμάτων τους στα 56,8 δισ. δολάρια, στα χαμηλότερα σε αξία αποθέματα από το πρώτο τρίμηνο του 2014 που καταγράφουν ραγδαία πτώση, από τα 113,5 δισ. δολάρια της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου. Εκτιμάται, πάντως, από παράγοντες της αγοράς ότι η μείωση της παραγωγής και η συνεπακόλουθη επιβράδυνση θα είναι προσωρινή, καθώς οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως το τελευταίο τέταρτο του έτους θα ενισχυθεί σημαντικά η ζήτηση.

Οι Αμερικανοί αυξάνουν πράγματι τις δαπάνες τους, καθώς έχουν επωφεληθεί από τη φθηνότερη βενζίνη και τη βελτίωση στην αγορά εργασίας. Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο μετά την αύξηση 3,6% που είχε προηγηθεί το δεύτερο τρίμηνο. Χάρη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, άλλωστε, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών κατά 3,5% μετά την αύξηση 1,2% το δεύτερο τρίμηνο. Τα στοιχεία δείχνουν, έτσι, να δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία στη Federal Reserve που μετά τη διήμερη συνεδρίασή της τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή της ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται με «μέτριο» ρυθμό.

Σε ό,τι αφορά το αν θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου στην επόμενη συνεδρίασή της, η Fed υπογράμμισε πως θα εκτιμήσει «πόση πρόοδος έχει σημειωθεί και πόση αναμένεται να σημειωθεί στους στόχους για πλήρη απασχόληση και πληθωρισμού 2%». «Η ανάπτυξη παραμένει ακόμα ισχυρή ή τουλάχιστον αρκετά ισχυρή ώστε να μη χρειάζεται πλέον να παραμείνουν άλλο τα επιτόκια σε επίπεδα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», σχολίασε σχετικά η Τζένιφερ Λι, οικονομολόγος της ΒΜΟ Capital Markets του Τορόντο.

Στο σκεπτικό της, άλλωστε, η Fed επικαλέστηκε τη βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας που μάλλον επιβεβαιώνει την αισιοδοξία της ομοσπονδιακής τράπεζας. Μολονότι οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 1.000 την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος αιτήσεων των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα του 1973. Δεν είναι, πάντως, όλα ρόδινα στην εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η ισχυρή ζήτηση δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού που περιορίστηκε στο 1,3% καταγράφοντας επιβράδυνση από το 1,9% του δευτέρου τριμήνου.

Facebook Comments