Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσελκύσει ξένα κεφαλαία στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και το κράτος να διαθέτει σοβαρή συμμετοχή προκείμενου σε ενδεχόμενη ανάπτυξη να αυξηθούν και τα κέρδη του, επισημαίνει σε άτυπη ενημέρωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο τονίζει ότι υπάρχουν οι προϋπόθεσης για να καλύψουν με ιδιωτικά κεφαλαία οι ελληνικές τράπεζες το βασικό σενάριο των τεστ αντοχής.

Το ΥΠΟΙΚ προσθέτει ότι στην ανακεφαλαιοποίηση θα χρησιμοποιηθούν μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) με υψηλή απόδοση 8% έως 10% που θα μειώσουν το κόστος για τους φορολογούμενους πολίτες και θα παρέχουν τη δυνατότητα εσόδων για το κράτος.

Από την πλατεία Συντάγματος διαβεβαιώνουν τέλος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχει λύση τόσο για το νόμο Κάτσελη, όσο και για τα υπόλοιπα κόκκινα δάνεια, προκείμενου αυτή να είναι και η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Με πράξη υπουργικού συμβουλίου που θα κατατεθεί την Κυριακή θα καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής του κράτους και των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών τόνισε στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην αρμοδία επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

 

Νίκος Φιλιππίδης

Facebook Comments