Μετά από δυο σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους και 140 νεκρούς και με τον πόλεμο κατά του ΠΚΚ και του ΙS σε πλήρη εξέλιξη, ο πρόεδρος Ερντογάν ανήγγειλε χθες Παρασκευή σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ομάδα αυτοκτονίας με 7 κιλά εκρηκτικών που σχεδίαζε επίθεση, συνελήφθη στην Τουρκία πριν διαφύγει στη Συρία».

Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν μέχρι στιγμής 2,000 μαχητές, εντός και εκτός των συνόρων, εννοώντας το ΠΚΚ και το ΙS και ότι πόλεμος συνεχίζεται.

Ανοιχτή επιστολή διεθνών ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή οι διώξεις και προπηλακισμοί δημοσιογράφων και η φίμωση δυο αντικυβερνητικών καναλιών και δυο εφημερίδων αυτή την εβδομάδα προκαλεί κύμα διεθνών αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Νταβούτογλου. Την επιστολή συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι αρχισυντάκτες και άλλοι εκπρόσωποι των New York Times, του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, της Süddeutsche Zeitung, της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF αλλά και της ιταλικής La Stampa.

«Η αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει και να προστατεύσει δημοσιογράφους υπονομεύει τη διεθνή φήμη της χώρας και πλήττει της θέση της ως δημοκρατίας. (…) Aνησυχούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν μέρος συντονισμένης εκστρατείας φίμωσης οποιασδήποτε αντικυβερνητικής και επικριτικής φωνής ενόψει των εκλογών», αναφέρεται στην επιστολή.

Αναμένεται ρεκόρ συμμετοχής

54 εκατομμύρια είναι οι εγγεγραμμένοι τούρκοι ψηφοφόροι που προσέρχονται αύριο στις 85 εκλογικές περιφέρειες της χωράς, περίπου 3 εκ. Tούρκοι του εξωτερικού έχουν ήδη ψηφίσει.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες που μπορεί να φτάσει το 90% αλλά και αδυναμία πλειοψηφίας για το πρώτο κόμμα. Όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, περιμένουν την έκπληξη, που είναι δύσκολο να προβλεφτεί. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι Βουλή θα είναι και πάλι τετρακομματική με την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών και όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για τον τρόπο ζωής και διακυβέρνησης της χώρας από τώρα και στο εξής.

Facebook Comments