Τρία γράμματα μόνο περικλείουν το μεγαλείο της ιστορίας μας, τρία μοναδικά γράμματα των οποίων η έννοια και η ερμηνεία δόθηκε αποτελεσματικά και σημάδεψε θετικά την παρουσία μας, τη ζωντανή ύπαρξή μας, τρία, Ο Χ Ι.

ΟΧΙ είπαμε και πρέπει να λέμε στους εκάστοτε επίδοξους κατακτητές, ΟΧΙ στον φασισμό, ΟΧΙ στον ναζισμό, ΟΧΙ στην καταπάτηση της ελευθερίας. ΟΧΙ είπαν οι πρόγονοί μας στις 28 Οκτωβρίου και συνένωσαν τον θάνατο με τη ζωή και ως φάρος ελπίδας παραδειγμάτισαν. Ενώ αυτοκρατορίες παραδίνονταν σε μερικές μέρες, ώρες, τις στιγμές που χώρες συναινούσαν στην έκφραση της πιο σκοτεινής πλευράς του ανθρώπου, εκείνες τις στιγμές η Ελλάδα βροντοφώναξε ΟΧΙ. 

Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας έγινε αποδεκτή και στηρίχθηκε από τον ελληνικό λαό με πάθος, ψυχή και αστείρευτη επιθυμία, δύναμη για ελευθερία. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και βέβαια οι στρατιώτες μας με ατίθασο βλέμμα, δίψα για ελευθερία με τη δύναμη της ψυχής, της αγάπης, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση  για μία ελεύθερη πατρίδα. Θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας,  θυσίαζαν τις ζωές τους για τη μητέρα γη. Έγιναν ένα με τη ζώσα πνευματική συνέχεια της ιστορίας της Ελλάδος. Τις δύσκολες ώρες, οι ήρωες του 21’, η αγάπη και η Πίστη, τους καθοδηγούσαν στην αυθυπέρβαση των σωματικών και υλικών περιορισμών,στην ανύψωση στον πνευματικό χωροχρόνο. Πίστη στην εναπόθεση κάθε έκφανσης της ύπαρξηςτους στην υπηρέτηση ενός και μόνον σκοπού ∙ αυτόν της υπεράσπισης της ελευθερίας! Η ζώσα αγάπη τους για την πατρίδα, η οποία περικλείει την ιστορία, τη γη, τις οικογένειές τους, σε συνδυασμό με τη μεθυστική έμπνευση του 21’ και όλων των αγώνων, συγκρότησαν ένα εκρηκτικό μείγμα αναχώματος και ενέπνευσαν λαούς, έναντι στην τότε νέα τάξη πραγμάτων.

Το ΟΧΙ εκείνο ήταν αυθεντικό, πηγαίο, ενεργειακά αδιαπέραστο. Ήταν από τα ΟΧΙ που υπηρετούνται μέχρι τέλους, εμφυσούν σιγουριά στο λαό και διαθέτουν στόχο και όραμα. Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν τέχνασμα δήθεν αντίστασης, που την επομένη τρέπεται σε μεγαλοπρεπέστατο ΝΑΙ σε όλα… Ήταν ΟΧΙ συνειδητό και ενεργό! Πνευματικός οδηγός για όλους. Μόνον δέος και σεβασμό οφείλουμε να νιώθουμε για τους αγωνιστές. Κάθε άλλο, πέραν αυτού, είναι αποτέλεσμα νοητικού «αυνανισμού», μικροπρέπειας και αμετροέπειας· δείγμα δειλίας, ιδεολογικής τύφλωσης και κώφωσης. Είναι πολύ κατώτερο της περίστασης. Ο σεβασμός, η μνήμη της ιστορίας και δη τέτοιων ιστορικών γεγονότων, επιβάλλουν την υποχρέωση να λειτουργούν ως υπενθύμιση για το σήμερα. Ποιος από όλους μας θα λησμονούσε τα βιώματά του ως προσωπικότητα; Δεν είναι αυτά που καθορίζουν το ποιοι είμαστε; Γιατί λησμονούμε ή μειώνουμε βάναυσα τα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας; Για ποιο λόγο επιλέγουμε με τη θέλησή μας τον δρόμο των ηττημένων; Με ποια κριτήρια, ποιες στοχεύσεις αντιλαμβανόμαστε τα τεκταινόμενα, πώς κρίνουμε και στη συνέχεια πράττουμε; Κάθε άνθρωπος που διαγράφει το παρελθόν του, χάνει τη στόχευση και το σκοπό στη ζωή. Έτσι όταν κάθε χώρα διαγράφει, λησμονεί την ιστορία της, είναι καταδικασμένη να απολέσει το λόγο ύπαρξής της, δίχως να δύναται να οραματιστεί το μέλλον.  

Σήμερα, στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας μας, καλούμαστε να εκφράζουμε τα σύγχρονα ΟΧΙ.  Η δίνη των αντιθέσεων, των συγκρούσεων, των ανακατατάξεων, των αλλότριων ενώσεων, η δίνη της κρίσης στην παγκοσμιότητα όπως και εάν εκφράζεται, εμάς καλεί. Σε αυτή τη φάση της «αφασίας», καλούμεθα να  προτάξουμε τον θώρακα της αντίστασης των προγόνων που φέρουμε, τον μόνον ικανό να εξανδραποδίσει τον ύπουλο κίνδυνο, τον μεταμφιεσμένο, που με τις πολλαπλές του όψεις παραμονεύει. Εμείς οφείλουμε ως άξιοι συνεχιστές, να ανταποκριθούμε και να δημιουργήσουμε το μέλλον.

Όπως θα αναλύσουμε σε μία σειρά επόμενων άρθρων, εκτός των ΟΧΙ της ελληνικής κοινωνίας σε μία σειρά χρόνιων παθήσεων, η Ελλάδα θα κληθεί λίαν συντόμως να πει μεθοδευμένα, με  όραμα και στόχο, συλλογικά, τα σύγχρονα ΟΧΙ.

ΟΧΙ στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αναγνώριση της διχοτόμησης και παράνομης κατοχής. ΟΧΙ στην εθελοντική παραχώρηση του ονόματος και της ιστορίας μας στους Σκοπιανούς. ΟΧΙ σε υποχωρήσεις στο Αιγαίο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προς τέρψιν του νέου αλαφιασμένου, αλαζόνα  Σουλτάνου. ΟΧΙ στην εγκατάλειψη της Θράκης. ΟΧΙ σε βεβιασμένες δρομολογήσεις και λήψεις αποφάσεων υπό την πίεση της οικονομικής δυσπραγίας. Η ιστορία δε συγχωρεί τέτοια λάθη, τέτοια πισωγυρίσματα. Είτε αντιλαμβανόμαστε ή όχι τους κινδύνους, υπάρχουν, δρομολογούνται, εξελίσσονται…

Τα ΝΑΙ που επιτάσσονται: ΝΑΙ στην αφαίρεση των κομματικών παρωπίδων, των κατασκευασμένων ιδεολογικών περιορισμών. ΝΑΙ στην απελευθέρωση από την εθελοδουλεία! ΝΑΙ, ενδιαφερθείτε για το όλον πέραν της τσέπης, της αυλής, της ατομικής ευχαρίστησης.

Εγερθείτε, προετοιμαστείτε, αφυπνίστε, ενεργοποιήστε την αιώνια πίστη μας με την αγάπη· πλησιάζει η ώρα των σύγχρονων ΟΧΙ!!!

Facebook Comments