Αναιμική φαίνεται πως παραμένει η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη με τις βιομηχανίες να καταφεύγουν και πάλι σε μειώσεις τιμών. Αποδεικνύονται, έτσι, ώς ένα βαθμό ατελέσφορες οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τονώσει τον πληθωρισμό μέσω των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος υπηρεσιών της Κίνας εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τριών μηνών, αποδεικνύοντας υπερβολικές τις ανησυχίες για παρατεταμένη αποδυνάμωση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ο πραγματικός λόγος ανησυχίας είναι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επανέλθει σε επίπεδα κοντά στον στόχο» σχολίασε ο Μπεν Μέι της Oxford Economics, για να καταλήξει πως «ίσως πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα». Το σχόλιό του αποτελεί αναφορά στις προσδοκίες της αγοράς για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, ενδεχόμενο που έχει, άλλωστε, αφήσει ανοικτό ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ η επιβράδυνση της Κίνας θα έχει περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωζώνης μέσω του εμπορίου αλλά ενδέχεται να είναι πιο σημαντικές οι έμμεσες επιπτώσεις που θα φτάσουν στην Ευρώπη από άλλους διαύλους. Με σχετική της μελέτη, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, εντείνοντας την αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδέχεται τότε να ακολουθήσουν μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, που με τη σειρά τους θα δυσχεράνουν τις συνθήκες χρηματοδότησής τους και θα μειώσουν την εξωτερική ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Το αναπόφευκτο συνεπακόλουθο θα είναι η μείωση της κατανάλωσης, καθώς και των επενδύσεων στην Ευρωζώνη και κατά συνέπεια η επιβράδυνση του συνολικού ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Facebook Comments