Αν και η κρίση χρέους παραμένει και επιμένει, όπως το ίδιο κάνει και η ύφεση σε πολλές χώρες του ευρώ, ωστόσο, ένα φως έχει αρχίσει να προβάλλει στην περιοχή. Οι δείκτες PMI στην Ευρώπη και ειδικά στην ευρω-περιφέρεια, αγγίζουν υψηλά πολλών μηνών, όπως έδειξαν τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα, και αυτό σε συνδυασμό με την προθυμία που δείχνει πλέον η Γερμανία για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και για στροφή προς την πολιτική ανάπτυξης, τα σημάδια έχουν αρχίσει να ξεπροβάλλουν πως η κατάσταση στην Ευρώπη τουλάχιστον δεν αναμένεται να επιδεινωθεί, γεγονός που στηρίζει τη συνέχεια του ράλι των μετοχών.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι ταύροι δεν έχουν παραιτηθεί και το γεγονός ότι παρά την υποχώρηση, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται γύρω από σημαντικά επίπεδα στήριξης, θα ωθήσουν μία σειρά από παίκτες της αγοράς στο να τοποθετηθούν εκ νέου.

Ετσι, αν και το ράλι έχει χάσει τη φόρα του και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο αναμένεται να συνεχίσει να υπάρχει μία μικρή αστάθεια, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δυναμική εξακολουθεί να είναι θετική, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι αυτή η υποχώρηση είναι μία ευκαιρία για αγορές.

«ΗΡΕΜΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ»
Παρά τον ασταθή Μάιο, ειδικά από τα μέσα του και μετά, οι αναλυτές δεν αναμένουν κάτι ανάλογο να συμβεί και αυτόν τον μήνα. Αντίθετα, υποστηρίζουν πως η ηρεμία θα επιστρέψει στις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας, αφού έχει ήδη αποτιμηθεί η πιθανότητα αλλαγής πολιτικής της Fed.

Οπως σημειώνει ο κ. Κρις Γουέστον, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της IG, δεν αναμένεται ο Ιούνιος να έχει την ίδια πτωτική πορεία που είχε ο Μάιος στις περισσότερες αγορές, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη στην πολιτική επιτοκίων και οι αγορές assets για τη στήριξη της οικονομίας συνεχίζονται. Οπως προσθέτει, βιώνουμε μία διαδικασία προσαρμογής, όπου οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανότητα απόσυρσης των μέτρων τόνωσης των κεντρικών τραπεζών. Σιγά σιγά, κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να ζήσουμε και με αυτό και αυτό που συνέβη στις αγορές μετά τα μέσα Μαΐου ήταν ένα λογικό σοκ.

Οι ανησυχίες ότι η αμερικανική Fed θα μπορούσε να αρχίσει να παίρνει πίσω τα τεράστια μέτρα τόνωσης νωρίτερα παρά αργότερα, ήταν ένας βασικός λόγος για το βαρύ sell-off στις μετοχές τον περασμένο μήνα. Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν την τελευταία ημέρα του Μαΐου με βαριές απώλειες και η Ιαπωνία υπέστη τα δύο πιο απότομα ημερήσια sell-off μέχρι στιγμής εφέτος, την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζέοφ Λούις, στρατηγικό αναλυτή της JPΜοrgan, υπάρχει τόσο μεγάλη ρευστότητα στην αγορά που μία μικρή μείωση στο πρόγραμμα της Fed, π.χ. να στραφεί σε αγορές ύψους 60 δισ. δολαρίων μηνιαίως από 85 δισ. δολάρια μηνιαίως σήμερα, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στην πλεονάζουσα ρευστότητα. Οι αγορές δεν πρέπει να ανησυχούν για την απόσυρση της ρευστότητας – αυτό δεν πρόκειται να τραβήξει το χαλί κάτω από τα risk assets, όπως προσθέτει.

Οπως επισημαίνει η ING Financial Markets Research, τα χρηματιστήρια στον ανεπτυγμένο κόσμο έχουν σημειώσει άνοδο κάθε μήνα μέχρι στιγμής εφέτος, εκτός από τον Μάιο, όπου έχασαν 0,3%. Ο Μάιος, ωστόσο, ήταν εξαιρετικά καλός για μεμονωμένες αγορές, όπως αυτές της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, οι οποίες σημείωσαν τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως, στο 6%, 5,9%, 4,25% και 4,2% αντίστοιχα.

Ο Nikkei, αναμφισβήτητα η πιο ασταθής μεγάλη αγορά τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να δει κάποια περαιτέρω βραχυπρόθεσμη αδυναμία, αλλά είναι απίθανο να πληγεί από ένα ακόμη σκληρό και απότομο sell off, όπως αυτό του Μαΐου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

JPMorgan
«Συνεχίστε να αγοράζετε στις βουτιές της αγοράς», επισημαίνει η JP Morgan, καθώς τα οικονομικά στοιχεία είναι υποστηρικτικά και οι αποτιμήσεις τον μετοχών είναι άκρως ελκυστικές σε σχέση με άλλες asset classes, τονίζοντας πως ο χρηματοοικονομικός κλάδος αποτελεί το πιο ελκυστικό στοίχημα.

Οπως υπογραμμίζει, τα θεμελιώδη θετικά στοιχεία, που στήριζαν τις μετοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, είναι ακόμη στη θέση τους και οι μετοχές εξακολουθούν να αποτελούν την προτιμότερη επένδυση διεθνώς.

«Πιστεύουμε ότι η σημερινή αστάθεια της αγοράς δεν θα μετατραπεί σε κάτι βίαιο και συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε ότι πρέπει κάποιος να εκμεταλλευτεί τις διορθώσεις ως ευκαιρία τοποθετήσεων στην αγορά», όπως σημειώνουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Tέλος, η αμερικανική τράπεζα τονίζει ότι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν ένα πολύ καλό στοίχημα για τους long επενδυτές και σημειώνει πως παραμένει underweight στον κλάδο των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, καθώς και στις μετοχές των εμπορευμάτων.

Credit Suisse

Οι μετοχές της ευρωζώνης και της Βρετανίας θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 6% και 9% αντίστοιχα, κατά το τρέχον έτος ύστερα από ένα ήδη ισχυρό ξεκίνημα, καθώς η οικονομία «γυρίζει» και η κερδοφορία βελτιώνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση της Credit Suisse.

Οι αναλυτές στην ελβετική τράπεζα αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την αύξηση της κερδοφορίας στις ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες το 2013 σε 6,1% από 3%, σύμφωνα με μία ανάλογη αναθεώρηση στην κερδοφορία των εταιρειών στις ΗΠΑ.
Η Credit Suisse θεωρεί, επίσης, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη και υπερβολική ανησυχία για τις επιπτώσεις μίας πιθανής μείωσης του προγράμματος νομισματικής τόνωσης της Fed.

Οι ανησυχίες σχετικά με τoν περιορισμό των αγορών assets από τη Fed θολώνουν αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη εικόνα, η οποία είναι ότι, παγκοσμίως, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες αγορές συνεχίζουν να αυξάνουν τους ισολογισμούς τους, συνολικά, και θα συνεχίσουν να το κάνουν κα το 2014, τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, επαναλαμβάνοντας την overweight στάση τους απέναντι στις μετοχές.

Η Credit Suisse αυξάνει τον στόχο της για το τέλος του έτους για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 50 στις 2.900 μονάδες από 2.800, ενώ η αύξηση του στόχου για τον FTSE 100 του Λονδίνου είναι στις 7.100 μονάδες από 7.000 μονάδες.

UBS
Και η UBS προχωρεί στην αύξηση των στόχων της για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τη Βρετανία.
Η βελτίωση της ανάπτυξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και η μείωση των κινδύνων στην Ευρώπη δικαιολογούν υψηλότερες αποτιμήσεις για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει η UBS σε νέα της έκθεση στην οποία αυξάνει τους στόχους της για την πανευρωπαϊκή αγορά.

Οπως επισημαίνει, ο στόχος για το τέλος του 2013 για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 αυξάνεται στις 325 μονάδες από 290 μονάδες πριν και για τον FTSE 100 του Λονδίνου σε 7.000 μονάδες από 6.300 μονάδες πριν, δηλαδή βλέπει 8% και 7% περαιτέρω άνοδο, αντίστοιχα, από τα σημερινά επίπεδα.

Για τον Stoxx Europe 600, η UBS αυξάνει τη δίκαιη τιμή για τον δείκτη τιμή προς κέρδη ( P/e) από 12 σε 13,6 ( που είναι ο μέσος όρος 25 ετών), καθώς η οικονομία των ΗΠΑ δείχνει σημάδια βελτίωσης και οι κίνδυνοι στην Ευρώπη είναι πιο συγκρατημένοι.
Σε ένα σκηνικό καλύτερης (αν και ακόμη υποτονικής) ανάπτυξης και μειωμένων κινδύνων, η UBS εκτιμά πως οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα πλησιάζουν τα επίπεδα της μέσης του τρέχοντος οικονομικού κύκλου.

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν δει την πτώση του FTSE κατά 4% λόγω των φόβων ότι η αμερικανική Federal Reserve μπορεί να επιβραδύνει σύντομα το πρόγραμμα αγοράς assets, αυξάνοντας έτσι τις αποδόσεις των ομολόγων και θα χτυπήσει τις υψηλής απόδοσης αμυντικές μετοχές, που οδήγησαν τις αγορές όλο και υψηλότερα μέχρι στιγμής εφέτος.

Ωστόσο, οι αναλυτές της UBS δεν εκτιμούν πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα αποτελέσει απειλή για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οπως τονίζουν, η τρέχουσα διόρθωση οδηγείται από την ταχύτητα της κίνησης των αποδόσεων των ομολόγων – οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ αυξήθηκαν 50 μονάδες βάσης μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Τα καλά νέα είναι ότι οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και όχι λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

Η σταδιακή ανάπτυξη με γνώμονα την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων από αυτά τα χαμηλά επίπεδα σημαίνει πιθανότατα υψηλότερους και όχι χαμηλότερους δείκτες p/e, όπως υπογραμμίζουν.

Goldman: Φωτεινό το outlook των μετοχών
Η Goldman Sachs αναμένει ότι το περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές μετοχές θα παραμείνει καλό και προσθέτει ότι δεν αναμένει φρένο στην ποσοτική χαλάρωση της Fed πριν από τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ανησυχίες για μία σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Fed, το οποίο έχει βοηθήσει να οδηγηθούμε σε ένα παγκόσμιο ράλι μετοχών κατά το τρέχον έτος, οδήγησαν σε υποχώρηση στις χρηματιστηριακές αγορές κατά την τελευταία εβδομάδα.

Ορισμένοι αναλυτές να αναμένουν ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να επηρεάσει τις μετοχές, οι οποίες έχουν μέχρι τώρα επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι ενέσεις ρευστότητας και οι μειώσεις επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν χτυπήσει τις αποδόσεις των ομολόγων και οδήγησαν τους επενδυτές στις καλύτερες αποδόσεις που προσφέρονται από τις μετοχές.

«Ενώ σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι γύρω από την απόσυρση του QE, συνεχίζουμε να βλέπουμε πως η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα είναι θετική για τις ευρωπαϊκές μετοχές», όπως τονίζει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της.

Οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας εξακολουθούν να αναμένουν την πρώτη αύξηση στο βασικό επιτόκιο της FED να συμβεί στις αρχές του 2016 με τη FOMC να αρχίζει τη σταδιακή μείωση του QE στο 1ο τρίμηνο του 2014.

Η Goldman τονίζει ότι αν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξηθούν, αυτό θα αποτελέσει ένδειξη για καλύτερη οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα στηρίξει τις μετοχές και προσθέτει ότι βρίσκει μία θετική σχέση μεταξύ των πραγματικών αποδόσεων στις μετοχές ΗΠΑ και της Ευρώπης.

SOCIETE GENERALE
Long θέσεις στις ισπανικές μετοχές και short θέσεις στις γερμανικές μετοχές συστήνει η Societe Generale, ποντάροντας σε μία υπεραπόδοση της ισπανικής αγοράς.

Το δυνητικό κέρδος στην αγορά της Ισπανίας είναι κατά πολύ ανώτερο, όπως επισημαίνει. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος είναι σε πτώση στην Ισπανία, αλλά έχει αρχίσει να αυξάνεται στη Γερμανία, όπως τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, κκ. Πολ Τζάκσον και Βίνσεντ Κασότ.

«Οι αποτιμήσεις είναι πιο ελκυστικές για την Ισπανία σε κυκλικά προσαρμοσμένη βάση αποτίμησης», προσθέτουν.
Αρκετοί επενδυτές και οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει προτιμώντας τις «περιφερειακές» ευρωπαϊκές μετοχές, όπως αυτές στην Ισπανία ή στην Ιταλία, έναντι της Γερμανίας, για λόγους αποτίμησης.

Η Ισπανία επλήγη σκληρά πέρυσι από τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX ανήλθε σε υψηλά όλων των εποχών τον περασμένο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο DAX μπορεί να έχει λιγότερα περιθώρια για μελλοντικά κέρδη σε σύγκριση με οποιαδήποτε ανάκαμψη στον δείκτη IBEX της Ισπανίας, σύμφωνα με τη Societe Generale.
Ο DAX έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% από την αρχή του 2013, ενώ ο IBEX έχει ενισχυθεί μόνο 2% περίπου.

Aναλυτές προς επενδυτές: «Επιστρέψτε στις μετοχές!»

Οι κορυφαίοι asset managers της Bank of America/Merrill Lynch και Wells Fargo λένε πως πολλοί ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να είναι πολύ διστακτικοί στο να επιστρέψουν στις μετοχές και καλούν τους συμβούλους τους να βοηθήσουν να αναθερμανθεί η εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Παρ όλο που οι μετοχές έχουν εκτοξευθεί σε νέα ύψη το 2013, οι μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2008 και η παρατεταμένη δυσπιστία έχουν κρατήσει πολλούς επενδυτές μακριά από τη χρηματιστηριακή αγορά, όπως δήλωσαν στελέχη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στο συνέδριο Global Wealth Management του Reuters.
«Υπάρχει ακόμη μία πολύ ζωντανή ανάμνηση του τι συνέβη το 2008, το 2009 και των επιπτώσεων στα χαρτοφυλάκια», δήλωσε ο κ. Τζόν Τίελ, επικεφαλής διαχείρισης πλούτου στην BofA/Merrill Lynch.

Oι μετοχές των ΗΠΑ έχουν ζήσει έντονα ανοδικά και πτωτικά ξεσπάσματα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο S&P 500 κατέγραψε το αποκορύφωμά του τον Οκτώβριο του 2007 στις 1.570 μονάδες και μετά βούτηξε πάνω από 50% και χτύπησε τα χαμηλά του τον Μάρτη του 2009, πριν τελικά ανακάμψει το τρέχον έτος.

Σύφωνα με τον κ. Τίελ, οι μετοχές είχαν πολύ καλές επιδόσεις για σχεδόν 20 χρόνια, αλλά έχουν υποαποδώσει για 10 χρόνια. «Θα πρέπει να σβηστεί αυτή η μνήμη, όσο δύσκολο και αν είναι».
Αν και υπήρξε κάποια κίνηση επιστροφής στις μετοχές στις αρχές του 2013, μετά την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού των ΗΠΑ, πολλοί επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο.

Από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου, ο κ. Ντέιβιντ Κάρολ, επικεφαλής διαχείρισης πλούτου στη Wells Fargo, είδε πολλούς πελάτες να τοποθετούν περισσότερα χρήματα στην αγορά σταθερού εισοδήματος από ό,τι στις μετοχές.
Μέχρι στιγμής εφέτος έως το τέλος Μαΐου, τα μετοχικά αμοιβαία έχουν δει εισροές 106 δισ. δολ., ενώ τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είχαν εισροές 116 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με Lipper της Thomson Reuters.

Η διαφορά ήταν πιο μεγάλη το περασμένο έτος, όταν οι επενδυτές τοποθέτησαν 257,8 δισ. στην αγορά σταθερού εισοδήματος, ενώ τα μετοχικά είχαν εκροές 129,2 δισ. δολάρια.

Χρειαζόμαστε μία περίοδο παρατεταμένης ηρεμίας και από το 2009 δεν είχαμε τίποτε άλλο παρά έντονες διαταραχές στις αγορές, όπως τονίζει ο κ. Κάρολ, συμπεριλαμβανομένου του flash crash του 2010, τη συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους στο τέλος του 2011 και τις περικοπές του προϋπολογισμού στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αν κοιτάξει κάποιος στο παρελθόν θα δει ότι σε προηγούμενες υφέσεις και σε προηγούμενες μεγάλες διορθώσεις της αγοράς, υπήρξε μία περίοδος ηρεμίας και μετά σημειώθηκε η επιστροφή στην ομαλοποίηση.
 

Facebook Comments