Η αμερικανική κεφαλαιαγορά σημείωσε χθες το δεύτερο μεγαλύτερο ράλι του έτους και το δολάριο δέχτηκε πλήγμα, αν και όχι όσο θα περιμέναμε. Το δολάριο υποχώρησε έναντι όλων των βασικών νομισμάτων με εξαίρεση το γεν με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται έναντι του ευρώ.

Τι, όμως, εμπόδισε μια αντίστοιχης έκτασης πτώση του δολαρίου με αυτή την ανόδου της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς; Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones ενισχύθηκαν κατά 1,3%, ενώ ο δεύτερος έκλεισε σε νέα υψηλά 5ετίας. Παρ’ όλα αυτά, το δολάριο δεν σημείωσε μεγάλη μεταβολή, όπως και τα υπόλοιπα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Τα ζεύγη του γεν ενισχύθηκαν μόλις ανάμεσα στο 0,3% και στο 0,6%, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury ενισχύθηκε κάτι λιγότερο από 2 μονάδες βάσης και ο χρυσός υποχώρησε για πρώτη φορά σε 5 ημέρες.

Ας δούμε τον θεμελιώδη παράγοντα πίσω από τις χθεσινές αποδόσεις. Η αντιστροφή στη διάθεση για ρίσκο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης των στοιχείων για τη στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε με τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke. Μια άνοδος κατά 4,5% στις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα είναι θετικό σημάδι, αν και σπάνια αποτελεί κυρίαρχο καταλύτη του επενδυτικού συναισθήματος. Οι παρατηρήσεις επικεντρώθηκαν στη ζωτικής σημασίας στήριξη της οικονομίας, οι οποίες «τροφοδοτούν» την άνοδο των αγορών. Έτσι, κατά τη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Bernanke στο Κογκρέσο, η αγορά αντέδρασε θετικά σε δηλώσεις που θέλουν την πλειοψηφία της FOMC να στηρίζει τα τρέχοντα προγράμματα στήριξης της οικονομίας- σε αντίθετα με τα πρόσφατα πρακτικά της συνεδρίασης που έδειξαν προβληματισμό γύρω από το μέγεθος της στήριξης. Ο πρόεδρος της Fed είπε ακόμα ότι θα εξετάσει σύντομα μια στρατηγική εξόδου από τα μέτρα- κάτι που παρακάμφθηκε.

Facebook Comments