Ως επιμονή των μελών της τρόικας για απόλυση 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (σ.σ. μέσα στον Ιούνιο), ερμηνεύεται η έντονη φημολογία περί κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου.

Οι πληροφορίες, που ήθελαν να κλείνει η ΕΡΤ, έχουν φουντώσει τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε πριν λίγο στο ΦΕΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους καθ ύλην αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, σε περίπτωση που αυτή κλείσει. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται απ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο νέο σχήμα θα παραμείνει τμήμα μόνον των περίπου 2.800 εργαζομένων που σήμερα μισθοδοτούνται από την ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι είτε θα οδηγηθούν σε εθελουσία έξοδο – πρόωρη συνταξιοδότηση είτε θα απολυθούν με τις διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει άγνωστο τί θα συμβεί με δραστηριότητες της ΕΡΤ, όπως τα μουσικά σύνολα, καθώς κατά τα λοιπά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ριζική συρρίκνωση στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διευθύνσεις (Ραδιοτηλεόραση), ακόμη και σε τηλεοπτικά κανάλια.

Αντιδράσεις

Για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι ενήμεροι οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, οι οποίοι και έχουν ταχθεί υπέρ της εξυγίανσης της ΕΡΤ. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν συναινούν σε μία τόσο ριζική λύση. Κρίνοντας από την πρώτη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, «δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία -έστω και για μία ώρα- να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η συμφωνία των δύο άλλων εταίρων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αντιδράσεις, πέραν των εργαζομένων της ΕΡΤ, αναμένεται να υπάρξουν από την αντιπολίτευση και, κυρίως, τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Μαξίμου ωστόσο να μην διστάζει, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα ταχθεί υπέρ της προσπάθειας. Είναι, επί του παρόντος, άγνωστο πάντως αν το νέο σχήμα θα στηρίζεται από ανταποδοτικό τέλος και τι ύψους θα είναι αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής και εκπομπή δικού τους προγράμματος.

Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμιση των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Facebook Comments