Με ιδιαίτερα μελανά χρώματα παρουσιάζει σε έκθεσή της που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Ιταλική Ένωση Βιοτεχνών Confartigianato την κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση και τις επιχειρήσεις του κλάδου η ύφεση που πλήττει την οικονομία της χώρας.

«Από το 2011 μέχρι σήμερα έκλεισαν 60.000 μικρές επιχειρήσεις», τονίζει η ένωση. Την ίδια περίοδο οι πιστώσεις των τραπεζών προς τους επιχειρηματίες συρρικνώθηκαν κατά 65 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Confartigianato Τζόρτζιο Μερλέτι τόνισε εξάλλου ότι «οι φόροι στην πραγματικότητα απορροφούν το 68% των εισπράξεων των επιχειρήσεων, ενώ στην Ελβετία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 30%».

«Μας αναγκάζουν να προσπαθούμε να προχωρούμε κινούμενοι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, έχοντας κλειστά τα μάτια», πρόσθεσε ο Μερλέτι.

Η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας που προώθησε η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι για την Ένωση Ιταλών Βιοτεχνών αποδείχθηκε αναποτελεσματική και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Από την έγκρισή της, τον Ιούλιο του 2012, ως σήμερα, χάνονται 1.200 θέσεις εργασίας την ημέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα, στο μεταξύ, διαμέσου του υπουργού αρμόδιου για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, Ενρίκο Φραντσεσκίνι, ανακοίνωσε ότι πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, η Ιταλία θα παρουσιάσει νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Οι βασικές προτάσεις τις οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση Λέτα αφορούν την δυνατότητα μείωσης της φορολογικής πίεσης για τους επιχειρηματίες που προχωρούν σε προσλήψεις, την εξασφάλιση ειδικών κονδυλίων για την απασχόληση των νέων και την ενίσχυση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης.

Μέχρι τώρα όμως δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που αφορούν την αναβολή ή την απόσυρση των σχεδίων αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), που με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αυξάνεται τον Ιούλιο από το 21% στο 22%.

Ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι θα καταβληθούν νέες προσπάθειες για να αναβληθεί η ισχύς του μέτρου ως τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο και για να μην προστεθούν άμεσα νέα βάρη στις πλάτες των οικογενειών και των επιχειρήσεων της χώρας.

Facebook Comments