Με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε τον Οκτώβριο, για τρίτη φορά εφέτος, να αποσύρει κεφάλαιά της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 460 εκατομμύρια δολάρια.

Οπως φαινόταν χθες από τον ιστότοπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντάλλαξε τα ειδικά δικαιώματα ανάληψης (SDR) –ένα είδος διεθνούς αποθεματικού νομίσματος που έχει δημιουργήσει το ΔΝΤ– με αμερικανικά δολάρια. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι ορισμένες κυβερνήσεις συχνά αγοράζουν ειδικά δικαιώματα ανάληψης (SDR) ώστε να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ και ότι σε άλλες περιπτώσεις τα πουλάνε σε αντάλλαγμα για σκληρό συνάλλαγμα, ώστε να αυξήσουν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα.

Η Βενεζουέλα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της, με αποτέλεσμα να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς από το καλοκαίρι του 2014 και μετά. Τα συναλλαγματικά της αποθέματα μειώθηκαν κατά 25% στη διάρκεια του 2014 και είχαν διαμορφωθεί στα 15,4 δισ. δολ.

Από τις τρεις πωλήσεις ειδικών δικαιωμάτων ανάληψης που έκανε εφέτος η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποκόμισε περισσότερα από 2,3 δισ. δολ. Πριν από το 2015 η προηγούμενη φορά που η Βενεζουέλα είχε αποσύρει τα κεφάλαιά της από το ΔΝΤ ήταν το 2006. Το ΔΝΤ δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Βενεζουέλας από το 2006 και μετά διότι η κυβέρνηση της χώρας αρνείται να δεχθεί τις αποστολές αξιολόγησης του ΔΝΤ.

Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου βρίσκει την οικονομία της Βενεζουέλας ήδη σε κακή κατάσταση, ούσα σε ύφεση, με ελλείψεις βασικών αγαθών και υπερπληθωρισμό. Η κακή κατάσταση της οικονομίας έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, ενώ πλησιάζει η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών στις 6 Δεκεμβρίου.

 

Facebook Comments