Παρά την επιχείρηση της Αστυνομίας το πρωί να εκκενώσει το χώρο από τους διαδηλωτές εκείνοι επανήλθαν και ξέσπασαν επεισόδια, ενώ γίνονται αναφορές για τραυματίες.

Η Αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και οι συγκεντρωμένοι «απάντησαν» με βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο σημείο παρά την απαγορεύσεις της κυβέρνησης, που έχει διακόψει την κυκλοφορία του μετρό, των λεωφορείων, τα δρομολόγια πλοίων, αλλά και όλα τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς με προορισμό την πλατεία Ταξίμ, όμως οι διαδηλωτές συρρέουν από όλους τους δρόμους.

Αύριο η συνάντηση Ερντογάν και διαδηλωτών

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, επίκεντρο της αντικυβερνητικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει εδώ και δώδεκα ημέρες την Τουρκία, δεν είναι μια «ζώνη κατοχής» και κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν υποστηρίζοντας πως το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων αποτελεί μέρος μιας εσκεμμένης προσπάθειας να πληγεί η εικόνα και η οικονομία της Τουρκίας.

Δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας πέρασαν σήμερα για σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών που συνεχίζονται επί δύο εβδομάδες και έχουν μετατραπεί σε πανεθνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έγινε γνωστό από αυτόπτη μάρτυρα.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συγκεντρώθηκαν κάτω από τα δένδρα στην άκρη του πάρκου και παρέμειναν εκεί για περίπου 10 λεπτά της ώρας πριν αποσυρθούν πίσω στη γειτονική πλατεία Ταξίμ.

Δεν είναι σαφές γιατί μπήκαν στο πάρκο ή γιατί αποχώρησαν, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών.

Εκατοντάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας μπήκαν σήμερα το πρωί στην πλατεία Ταξίμ και αφαίρεσαν τα πανό των διαδηλωτών από ένα κτίριο που δεσπόζει στην πλατεία.

Δεν υπήρξε ένδειξη ότι θα κινηθούν για να διαλύσουν τις σκηνές ή να αφαιρέσουν τα πανό και τις σημαίες που υπάρχουν μέσα στο ίδιο το πάρκο.

Αύριο αναμένεται να γίνει στην τουρκική πρωτεύουσα η συνάντηση του Ερντογάν με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ. «Το πάρκο Γκεζί είναι ένα πάρκο και όχι μια ζώνη κατοχής. Καλώ όλους αυτούς που είναι ειλικρινείς να αποσυρθούν, το ζητώ ως πρωθυπουργός», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μερικές ώρες αφότου η αστυνομία ανέκτησε τον έλεγχο της πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο πάρκο Γκεζί.

«Μέσω αυτών των γεγονότων, στόχος ήταν η τουρκική οικονομία… Κατεβλήθησαν προσπάθειες να στρεβλωθεί η εικόνα της Τουρκίας ως τμήμα ενός συστηματικού σχεδίου», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως οι διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τρεις διαδηλωτές και έναν αστυνομικό. «Τρεις νέοι και ένας αστυνομικός έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Τα επεισόδια αποτέλεσαν μια δοκιμασία για τα μέσα ενημέρωσης, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κύκλων του κεφαλαίου. Είναι γνωστό πλέον με μια πλευρά τάσσεται ο καθένας. Ήταν πολύ καλή ευκαιρία να ξεχωρίσουμε τους φίλους από τους εχθρούς». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι «για όσους θα θελήσουν να συνεχίσουν, λέω ότι έχει τελειώσει. Στο εξής δεν θα υπάρξει ανοχή».

«Λένε ότι οι διαμαρτυρίες στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ είναι αθώες, δημοκρατικές και οικολογικές. Δεν είναι έτσι» είπε, προσθέτοντας ότι «οι βανδαλισμοί στην Άγκυρα εμπνεύστηκαν από το Γκεζί».

Έκανε λόγο για κατάληψη στο πάρκο και υποστήριξε ότι «οι διαμαρτυρίες στο πάρκο είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται συστηματικά». «Κάποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το πρόσχημα και επιχειρούν να επιβραδύνουν την αναπτυξιακή πορεία της Τουρκίας» είπε και τόνισε ότι «οι διαμαρτυρίες έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποιους κύκλους του κεφαλαίου, από το λόμπι των επιτοκίων και περιθωριακές ομάδες».

Αναφερόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ είπε πως «μιλούν για ελευθερίες, αλλά έχουν παραβιάσει την ελευθερία άλλων» και υπογράμμισε την «οικονομική ζημία που προκλήθηκε για τον τουρισμό και στα καταστήματα της περιοχής, προσθέτοντας δηκτικά μάλιστα «εκτός από αυτούς που πωλούν μπίρες».

Ο Ερντογάν ταυτόχρονα χρησιμοποίησε και αρκετά ήπιες εκφράσεις, όπως το ότι «πρέπει να βρεθούμε σε κάποια κοινά σημεία, χωρίς να προκαλούμε πόλωση». Απευθυνόμενος όμως «σε ορισμένους καλλιτέχνες, καθηγητές πανεπιστημίου και δημοσιογράφους» είπε «να πάψουν αμέσως να υποτιμούν αυτό το λαό και να αγωνίζονται για τα προνόμιά τους με πρόφαση τους νέους».

«Για το Θεό, σας αγαπώ» είπε απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ, αλλά είπε επίσης ότι «εάν πάτε στο πάρκο Γκεζί στο Ταξίμ θα δείτε ότι βρωμάει. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ».

Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχει προβάλει εδώ και μέρες η κυβέρνηση ότι διαδηλωτές μπήκαν με τα παπούτσια και έπιναν αλκοολούχα στο τζαμί Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη. «Απείλησαν τον χότζα και τον έκαναν να δηλώσει άλλα αντί άλλων» είπε ο Ερντογάν. Ο συγκεκριμένος χότζας είχε διαψεύσει τα περί αλκοολούχων και προχτές έγινε γνωστό ότι πήρε αναγκαστική άδεια. Ο Ερντογάν επέκρινε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) λέγοντας ότι «σε πολλές πόλεις οι προσκείμενες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα δημοτικές αρχές στήριξαν τους παράνομους διαδηλωτές». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, το ΡΛΚ κρύφτηκε πίσω από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκική Ένωση Ιατρών (TBB), η οποία σήμερα το πρωί επέμενε σ ένα προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, εξέδωσε το μεσημέρι ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο τέταρτος νεκρός είναι ένας 26χρονος εργάτης, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι στη διάρκεια μιας διαδήλωσης στην Άγκυρα και τα μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες το θάνατό του.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επλήγη στο κεφάλι από πολλούς πυροβολισμούς της αστυνομίας, ένα σενάριο το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.

Σύμφωνα με την TBB, από τις ταραχές που συγκλονίζουν εδώ και 12 ημέρες την Τουρκία υπάρχουν επίσης συνολικά 4.947 τραυματίες.

Η TBB ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα πως ένας 47χρονος εργάτης υπέστη καρδιακή προσβολή στο περιθώριο των διαδηλώσεων στις 5 Ιουνίου στην Άγκυρα και πρόσθεσε πως ερευνά αν ο θάνατός του συνδέεται με τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

Facebook Comments