Η περαιτέρω δραστική κάμψη των αναδυόμενων οικονομιών, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του παγκόσμιου εμπορίου, συντείνει στην επιβράδυνση της οικονομίας των μελών του ΟΟΣΑ με ανάπτυξη σχεδόν 2,9% φέτος έναντι 3,3% πέρυσι, προτού επιταχύνει το 2016 και το 2017, όπως αναφέρει στην εξαμηνιαία του έκθεση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

Είναι η πρώτη φορά που ο ρυθμός διαμορφώνεται κάτω από το 3% μετά το 2009 και αυτό σημαίνει πως βρίσκεται κάτω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Υπό το πρίσμα αυτό δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας αναφορικά με τις μελλοντικές προβλέψεις. Ωστόσο, και παρά την εξασθένηση της Κίνας, των αναδυόμενων εν γένει και του διεθνούς εμπορίου, η παγκόσμια οικονομία θα δείξει σημάδια ενδυνάμωσης το 2016 και το 2017 με ετήσιο ρυθμό 3,3% και 3,6% αντίστοιχα.

Πάντως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει στην παρουσίαση της έκθεσης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι ο γενικός γραμματέας του, Ανχελ Γκουρία, η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας προϋποθέτει ομαλή εξισορρόπηση της δραστηριότητας αντίστοιχα στην Κίνα και έτι δυναμικότερες επενδύσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Σε σύγκριση δε με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, σήμερα εκφράζονται ανησυχίες για περισσότερες πιθανότητες κινδύνων και ευαίσθητων σημείων στον παγκόσμιο οικονομικό μηχανισμό, όπως η κατάσταση των αναδυομένων, το αποδυναμωμένο εμπόριο και οι επιπτώσεις στην παραγωγή.

Χώρες

Οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι από τις πιο ρωμαλέες οικονομίες του Οργανισμού με τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% το 2016 και στο 2,4% το 2017, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Γκουρία, η ανάκαμψη στις χώρες με το κοινό νόμισμα αναμένεται να ενισχυθεί με την αρωγή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και την άμβλυνση στον ρυθμό επίτευξης αυστηρών δημοσιονομικών στόχων. Η δε Ιαπωνία είδε την ανάκαμψη να εκτρέπεται το τρέχον έτος. Το 2016 θα επανέλθει με ανάπτυξη 1%, αλλά θα επιβραδυνθεί το 2017 στο 0,5% λόγω προβλεπόμενης αύξησης φόρου κατανάλωσης.

Στην περίπτωση της Κίνας, τώρα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη διατυπώνει τον προβληματισμό του, καθώς προβλέπει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί στο 6,8% φέτος και θα βαίνει με πιο αργούς ρυθμούς, φθάνοντας στο 6,5% το 2016 και στο 6,2% το 2017. Βασικός λόγος για τις μεταβολές αυτές δεν είναι άλλος από τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της κινεζικής οικονομίας από τις εξαγωγές στην κατανάλωση και τον κλάδο παροχής υπηρεσιών.

Η διεργασία επίτευξης των νέων ισορροπιών χωρίς να προκληθεί σημαντική περιστολή στην αύξηση του ΑΕΠ και χωρίς να επιδεινωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, φέρει την κινεζική κυβέρνηση μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, στις οποίες, όπως υπογράμμισε ο Ανχελ Γκουρία, έχει ήδη υπάρξει ύφεση, δεν αναμένεται να επανακάμψουν σε ανάπτυξη πριν από το 2017. Αντιθέτως, στην Ινδία οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν σχετικά ζωηρές με το ΑΕΠ να υπερβαίνει το 7% τα προσεχή χρόνια, υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατά τον ΟΟΣΑ.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη άμεσων πολιτικών δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο οργανισμός παρατηρεί τη ζωτική σημασία τους για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και την υγιή ανάπτυξη. Επιπλέον, απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του για πολιτικές στήριξης της βραχυπρόθεσμης ζήτησης, όπως τη συνέχιση της νομισματικής και των δημοσιονομικών πρωτοβουλιών, καθώς και ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες πολύ χαμηλών επιτοκίων. Πέραν τούτου, οι δημόσιες δαπάνες σε έργα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων τα οποία θα βοηθήσουν στο να αμβλυνθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα λειτουργήσουν θετικά για την οικονομία σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Facebook Comments