Το γαλλικό δημόσιο είναι έτοιμο να μειώσει το μερίδιο που κατέχει στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault και παράλληλα δεν επιθυμεί αλλαγή της δομής της συμμαχίας Renault-Nissan, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Την προηγούμενη Κυριακή, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είχε δηλώσει αντίθετος με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Την περασμένη εβδομάδα, το Reuters είχε μεταδώσει ότι ο κ. Μακρόν πίεζε τον επικεφαλής της συμμαχίας, Κάρλος Γκοσν, να προχωρήσει σε πλήρη συγχώνευση των δύο εταιρειών, σύμφωνα όμως με τους όρους της γαλλικής κυβέρνησης. Ωστόσο, χθες ο κ. Μακρόν επέμεινε ότι ήταν ανέκαθεν υπέρ της διατήρησης της αρχικής δομής της συμμαχίας. Την Παρασκευή συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Renault εν μέσω όλο και πιο ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ των κυρίων Γκοσν και Μακρόν.

Οι διαφωνίες ξέσπασαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν αιφινιδιαστικά η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το μερίδιο που κατέχει στη Renault στο 19,3% και εξασφάλισε διπλά δικαιώματα ψήφου. Η απάντηση της Nissan ήταν να συντάξει προτάσεις προκειμένου να εξαγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο και να θέσει τέρμα στον έλεγχο της γαλλικής κυβέρνησης. «Θα επιστρέψουμε στο 15% μόλις αυτό είναι εφικτό χωρίς να ζημιώσουμε το Δημόσιο», είπε χθες ο κ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι η πώληση του μεριδίου δεν απέχει σημαντικά χρονικά.

Facebook Comments