Νέα «καμπάνα» για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις την Δευτέρα και την Τρίτη που ο γενικός δείκτης έκλεισε με «ελεύθερη πτώση», ο  MSCI υποβάθμισε σε «αναδυόμενη» από «ανεπτυγμένη» αγορά το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην αιτιολόγηση του, ο οίκος σημειώνει ότι «ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληρεί τις ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για να παραμείνει στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, την ώρα που άλλες χώρες επιτυγχάνουν συνεχή βελτίωση των αγορών τους.»

Ειδικότερα, τα κριτήρια στα οποία ο οίκος εντοπίζει ανεπάρκεια της ελληνικής αγοράς είναι στους μηχανισμούς δανεισμού μετοχών, στο short selling και στη μεταφερσιμότητα.

Επιπλέον, η MSCI θεωρεί ότι ο δείκτης MSCI Greece Index δεν πληροί τα κριτήρια του μεγέθους για να παραμείνει στις ανεπτυγμένες αγορές, εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, εάν δεν είχε αποφασιστεί να γίνει μία εξαίρεση στη μεθοδολογία του δείκτη, αυτός θα απαρτιζόταν μόλις από μία μετοχή, αναφέρει ο οίκος.

Πάντως, το νέο αυτό, παρόλο που είναι εξαιρετικά υποτιμητικό για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν αποτελεί αναγκαία και καταστροφική εξέλιξη σύμφωνα με ορισμένους χρηματιστηριακούς παράγοντες. Κάποιοι έμπειροι χρηματιστές θεωρούν οτι ούτως ή άλλως τα funds που επένδυαν σε ανεπτυγμένες αγορές δεν έπαιρναν το ρίσκο της επένδυσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ τώρα, τα άλλα funds που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές θα μπούν στην ελληνική αγορά “ώς ταύροι σε υπαλοπωλείo” και θα δημιουργήσουν ανοδική τάση. Όπως μας αρέσει εμάς εδώ στο ΜΝ να λέμε : “Η νεκροψία θα δείξει” και “ο τολμών νικά”.

 

ΧΣ

Facebook Comments