Ύστερα από πρόταση της ομάδας Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να θέσει σε συζήτηση και ψήφιση στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, τον Ιούλιο, το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Την προφορική ερώτηση, που θα υποβληθεί, επεξεργάζονται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής και ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Ουμανιτέ (L’Humanite) και πρόεδρος της Ένωσης για την Πολυφωνία του Τύπου, Patrick LeHyaric.

Στο κείμενο της προφορικής ερώτησης, που επεξεργάζονται ήδη ευρωβουλευτές διαφορετικών εθνικοτήτων, υπάρχει το αίτημα προς την Κομισιόν και το ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δηλώσουν αν συμφωνούν με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ και τι προτίθενται να πράξουν επ΄αυτού. Την αντίδρασή της στην απόφαση διατύπωσε η Επιτροπή για τα Μίντια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επικροτεί την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού η Handelsblatt

Tην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ΕΡΤ επικροτεί η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ συντάκτης της εφημερίδας Hans-Peter Siebenhaar, σε άρθρο του με τίτλο «Όλα από την αρχή», αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε πολιτικό θάρρος με την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία της ΕΡΤ.

«Η ενέργεια του πρωθυπουργού είναι λογική, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει από μόνη της την «κάθαρση» και έτσι το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό» σημειώνει ο συντάκτης της εφημερίδας.

Υποστηρίζει, εξάλλου, ότι σε περιόδους, κατά τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ταμπού και χαρακτηρίζει με θετικό τρόπο την απόφαση του πρωθυπουργού.

«Αυτό αποτελεί μια καλή πολιτική είδηση για μια χώρα, στην οποία η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση αποτελεί μπαλάκι στα χέρια των ισχυρών. Για μια λειτουργική δημοκρατία, η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Επίσης, είναι ξεκάθαρο, ότι σε έναν ψηφιακό κόσμο μέσων ενημέρωσης με ένα πλήθος προσφορών, η σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης έχει μειωθεί. Για τον λόγο αυτό καθίσταται λογική η δραστική μείωση των καναλιών και του εργαζόμενου προσωπικού» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της Handelsblatt.

Αντιδράσεις του γαλλικού Τύπου

Το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης είναι ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις στον γαλλικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Με δήλωσή του στο ραδιόφωνο «France Info», ο Αλαίν Βινταλίς, εντεταλμένος υπουργός για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι «πλήττεται η δημοκρατία με το απάνθρωπο κλείσιμο» της ΕΡΤ. «Ποτέ δεν ξέρεις», σημείωσε, «πότε θα έρθουν τα χειρότερα, όταν βλέπεις την υποβάθμιση μιας χώρας και την κατάρρευση των δημόσιων υπηρεσιών της» και κατέληξε: «Όταν αρχίζει να επηρεάζεται η πληροφόρηση, προφανώς επηρεάζεται και η δημοκρατία».

«Η Αθήνα σβήνει τη δημόσια τηλεόραση» ήταν ο τίτλος της «Λιμπερασιόν», στο δε άρθρο που υπογράφει η Μαρία Μαλαγαρδή, η ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως «θεατρική» που θυμίζει το 1967 επί εποχής δικτατορίας. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνεται ότι η ΕΡΤ είναι ένα «παχύδερμο που όλα του σχεδόν τα εισοδήματα, προέρχονται από τα τέλη των φορολογουμένων» και πως σε αυτό ακριβώς βασίσθηκε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την απόφασή της.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται δήλωση του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρας, που κάνει λόγο για «απαξίωση της Δημοκρατίας».

«Πρωτοφανές, ούτε και στη δικτατορία» ήταν ο τίτλος της «Μοντ» στη διαδικτυακή της έκδοση.

«Χωρίς προειδοποίηση κλείνει η δημόσια τηλεόραση, λόγω κακοδιαχείρισης» υπογράμμιζε η οικονομική «Λα Τριμπίν».

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης

Ως «σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», καταγγέλλουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO), που εδρεύουν στη Βιέννη, καλώντας ταυτόχρονα αφενός τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση και αφετέρου τους θεσμούς της Ευρωπαικής Ενωσης να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το «ανησυχητικό βήμα» της Αθήνας.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, Άντονι Μιλς, δηλώνει «ιδιαίτερα ανήσυχος για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει πλήρως τη λειτουργία της δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, με αποτέλεσμα, σε περίοδο εθνικής κρίσης, η ελληνική κοινή γνώμη, που έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στη χώρα και αλλού, να στερείται ενός σημαντικού διαύλου πληροφόρησης».

Ο ίδιος καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να λάβει υπόψη ότι η μείωση του κόστους ενός δημόσιου μέσου δεν χρειάζεται να οδηγήσει σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας του, θέτοντας σε κίνδυνο το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης, Ολιβερ Βούγιοβιτς, καταγγέλοντας την κυβερνητική απόφαση ως «ένα σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα», καλεί «τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να κάνει χρήση της εξουσίας του και να ανακαλέσει την απόφαση» και ταυτόχρονα ζητά «από τους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες να αντιδράσουν επειγόντως σε αυτό το ανησυχητικό βήμα στο οποίο προέβη η Αθήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Βούγιοβιτς, «η κυβέρνηση, αντί να συμβάλει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και να δώσει στους διευθύνοντες την ΕΡΤ τη δυνατότητα να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση του κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, αντί να υποστηρίξει έναν ανοιχτό δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ και να σιγήσει μια σημαντική φωνή των ΜΜΕ στην Ελλάδα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως, υπερασπιζόμενος την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΕΡΤ είναι μια μοναδική περίπτωση αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης ενώ προστίθεται ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναλειτουργήσει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, συρρικνωμένη, στο τέλος του καλοκαιριού.

Αναφέρεται επίσης ότι τα ελληνικά ΜΜΕ αντέδρασαν με οργή, με την ένωση δημοσιογράφων να έχει προκηρύξει 48 ωρη απεργία, ενώ επίσης οργισμένοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κεντρικό κτίριο της ΕΡΤ και ακόμη πως, σε ένδειξη συμπαράστασης οι ιδιωτικοί σταθμοί το βράδυ της Τρίτης δεν μετέδωσαν δελτία ειδήσεων ούτε άλλες ζωντανές εκπομπές για έξι ώρες.

Facebook Comments